Ga terug
+ servings
Hartige Griekse preitaart Prasopita. Een heerlijke hartige taart met prei in de hoofdrol, dat is deze hartige Griekse preitaart Prasopita.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vegetarisch
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 grote preistengels
  • 200 gr feta
  • 200 gr ricotta
  • 5 el dille, fijngehakt
  • 2 el gedroogde oregano
  • 3 eieren
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 8 vellen filodeeg (125 gr)

Instructies
 

  • Vulling: Snijd de prei in dunne ringen, spoel dit schoon onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Bak de prei in een scheutje olijfolie in een bakpan op middelhoog vuur.
  • Als de prei mooi zacht en goudbruin is, schep je dit in een kom en laat helemaal afkoelen.
  • Verkruimel dan de feta erboven en meng de ricotta, kruiden, eieren, peper en zout erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de bodem van de ovenschaal in met olijfolie. Leg een vel filodeeg op de bodem van de pan.
  • Leg hierop vier vellen filodeeg, elk bestreken met olijfolie. Laat de randen van het filodeeg over de schaal hangen. Lepel het preimengsel erop en verdeel het gelijkmatig.
  • Kwast de rest van de filo in met olie, verfrommel ze en leg ze op het preimengsel in de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en bak het gerecht in ongeveer 30-35 minuten tot de filo goudbruin en knapperig is.