Gremolata

Gremolata is een klassiek Italiaans kruiden recept. Het is gehakte peterselie gemengd met knoflook en citroenrasp. Je kunt het als pittig/frisse smaakmaker bij diverse gerechten gebruiken. Zoals over Italiaanse stoofschotels, pasta, (minestrone)soep, gestoomde groenten of op een crostini. Ook lekker op gegrild vlees, vis of kip. Gremolata is vooral ook bekend van de Ossobuco.
Gremolata zelf bereiden is niet moeilijk het vereist alleen wel het betere hakwerk. Het lekkerst is als je dit met de hand doet. Het kan natuurlijk met je keukenmachine, maar probeer het met de hand. Een goed scherp en groot keukenmes is wel zo handig hiervoor.

 

Ook hier kan je varieren, voeg er fijn geraspte Parmezaanse bij, of ansjovisfilet, olijven, kappertjes, sinaasappelrasp of pijnboompitten toe. Of gebruik nog andere verse kruiden erbij.

 

Je kunt de gremolata 1-2 dagen van tevoren bereiden. Bewaar het in een weckpotje in de koelkast.

 

En nog zo’n Italiaanse klassieke saus is de Pesto.

 

Gremolata. Gremolata is een klassiek Italiaans kruiden recept. Het is gehakte peterselie gemengd met knoflook en citroenrasp.
Totale tijd 10 minuten
Gang Barbecue, Sauzen/Dips
Keuken Italiaans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 80 gr platte peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 70 ml olijfolie
  • peper en zout

Instructies
 

  • Haal de peterselieblaadjes van de stengels.
  • Hak de peterselie samen met de knoflook heel fijn.
  • Rasp de citroen met een fijne citrusrasp. Meng dit door de peterselie en knoflook.
  • Voeg de olijfolie toe en roer alles goed door elkaar.
  • Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating