Deze gerookte tonijnsalade met grapefruit en olijven is een feestelijk voorgerecht voor een bijzonder dinertje. Het rokerige van de tonijn gaat goed samen met het zure van de grapefruit en het zoute van de zwarte olijven. Hubbie is gek op tonijn, daarom heb ik hem verrast met deze salade. Hij was helemaal lyrisch, ondanks dat hij eigenlijk niet van olijven houdt. Maar de combinatie vond hij goed bij elkaar passen.
Als je toch uitpakt, koop dan ook een lekkere mayonaise (bijvoorbeeld Hellmann”s of Devos Lemmens).
Mocht je nou geen gerookte tonijn kunnen vinden, gebruik dan gerookte zalm, heilbot of forel.
*Hier kan je zien hoe je de grapefruit in partjes snijdt. Het is even een handigheidje, maar als je het vaker gedaan hebt, word je er steeds handiger in.
Ben je ook zo gek op gerookte vis? Probeer dan ook eens deze Lauwwarme aspergesalade met gerookte zalm
Ingrediënten
- 120 gr gerookte tonijn
- 1 zakje gemengde sla
- 1 grapefruit
- 10 zwarte olijven
- 1 bakje kiemgroente
- 1 el pijnboompitten
- zwarte peper u.d.m.
- 2 el mayonaise
- 1 el grapefruitsap
- snufje zout
Instructies
- Verdeel wat slablaadjes over de twee borden. Drapeer hierop de plakjes gerookte tonijn.
- Snijd de schil van de grapefruit* en snijd deze in partjes. Vang het sap op en gebruik deze voor de dressing.
- Snijd de grapefruitpartjes in kleine stukjes en leg dit in het midden van de salade.
- Snijd de olijven in stukjes en leg ze op de grapefruitstukjes.
- Bestrooi de salade met de kiemgroente en pijnboompitten. Draai een paar keer met de pepermolen boven de salade.
- Maak de dressing: meng de mayonaise met het opgevangen grapefruitsap en breng het op smaak per zout. Lepel hier en daar een dotje dressing op de salade. Serveer direct.