Ik mocht meedoen aan een ontzettende leuke online kookworkshop met Alain Caron. De dag ervoor ontvingen wij een doos met 5 flessen (!) wijn voor dit diner en op de dag zelf twee dozen vol kraak verse producten van Lindenhoff. Het diner was voor vier personen, maar onze gasten belden op het laatst af omdat ze verkouden waren. Dus waren we met z’n tweeën. Daardoor bleven er heel veel van de mooie producten over, maar daar weet ik wel raad mee. Met de overgebleven Agria aardappelen en spartelverse kabeljauw heb ik deze gepofte aardappelen gevuld met kabeljauw gemaakt.
Jacket potatoes
Dit recept is van de Britse chef Nathan Outlaw. Deze chef heeft een restaurant met wee Michelinsterren en is vooral gespecialiseerd in vis. Ik had dit recept voorbij zien komen in het kookprogramma Saturday Kitchen op de BBC. Dus toen was de keuze snel gemaakt voor mij, ook omdat er nog een hele bos waterkers overbleef en dit ook in het recept van Nathan verwerkt was.
Zijn recept heet dus jacket potato, dit is dus een typisch Engels gerecht. Het zijn aardappelen die eerst gepoft worden in de oven, dan leeggeschept, weer gevuld en daarna gaan ze weer in de oven om knapperig gebakken te worden. Voor de vulling wordt altijd het vruchtvlees van de aardappel gebruikt en dit kan je met van alles mengen. Voor dit gerecht kan je het beste kruimige aardappelen gebruiken.
Kruimige aardappelen
Kruimige/bloemige aardappelen blijven wel redelijk vast tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het fijne van deze aardappelen is dat ze voor veel gerechten gebruikt kunnen worden. Ze zijn makkelijk te poffen, koken, bakken, frituren en te gebruiken in ovenschotels. De Agria aardappel die in het pakket van Lindenhoff zat is een redelijk vastkokende aardappel en dus erg geschikt om te poffen. Je kunt het beste biologische aardappelen gebruiken omdat je de schil ook opeet.
Tip:
Pas op, als de gevulde aardappelen uit de oven komen zijn ze loeiheet. Verbrand je mond niet!
Ook zo gek op gepofte aardappelen? Probeer dan ook eens deze In de oven gepofte aardappelen met 3 toppings.
Recept Gepofte aardappelen gevuld met kabeljauw
Ingredients
- 4 grote kruimige aardappelen
- olijfolie
- 1 ltr volle melk
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblaadje
- 300 gr kabeljauw
- 3 el gehakte peterselie
- 60 gr cheddar, geraspt
- peper en zout
- 100 gr waterkers
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200˚C en leg een vel aluminiumfolie op een bakplaat.
- Spoel de aardappelen goed schoon, dep ze droog en prik er rondom gaatjes in met een vork.
- Kwast de aardappelen rondom in met olijfolie en leg ze op de bakplaat.
- Pof de aardappelen ongeveer 50-60 minuten in de hete oven tot ze gaar zijn.
- Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen.
- Ondertussen breng je de melk, teentjes knoflook, laurierblad, peper en zout tegen de kook aan in een kookpan. Leg de kabeljauw erin en laat dit ongeveer 4-5 minuten zachtjes garen.
- Zet het vuur uit en schep de kabeljauw voorzichtig uit de melk en leg ze op een bord.
- Snijd de aardappelen in de lengte doormidden en lepel ze nu voorzichtig leeg.
- Doe de aardappelen en de kabeljauw in een kom en prak dit fijn met een stamper. Meng de peterselie, de helft van de geraspte cheddar en 150 ml warme melk erdoor.
- Voeg eventueel nog meer melk toe om een mooie (niet te dunne) puree te krijgen. Breng dit op smaak met peper en zout en schep het in de aardappelschillen.
- Zet de gevulde aardappelen op de bakplaat en bestrooi met de rest van de geraspte cheddar. Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin.
- Serveer ze met wat waterkers, giet er wat olijfolie over en geef er een citroenpartje bij.