Geplette aardappelen met korianderpesto

Wil je eens een bijzonder aardappelgerecht serveren tijdens een etentje thuis, maak dan deze geplette aardappelen met korianderpesto. Zoek hiervoor zoveel mogelijk gekleurde aardappeltjes uit bij de groenteboer. Het ziet er toch fantastisch uit als je deze schaal op tafel zet.

 

Geplette aardappelen, wij zijn er gek op. Crushed potatoes heet het op z’n Engels, dit vind ik eigenlijk leuker klinken dat geplet, maar ja we houden het maar op z’n Nederlands.
Voor dit gerecht kook je de aardappelen eerst gaar, dan leg je ze op een bakplaat en plet ze met een vork. Hierdoor worden ze lekker krokant tijdens het bakken in de oven.
Het is niet alleen super lekker, maar zo’n bord met gekleurde aardappeltjes ziet er ook nog eens feestelijk uit, nietwaar?

 

Aardappelen

 

Er wordt steeds minder aardappel gegeten en dat is jammer. Aardappelen zijn een bron van vitamines (o.a. B6 en C), mineralen en ze zitten vol met vezels. Ze zijn gezond, helpen mee aan een goede darmwerking en geven ons energie. Het grootste deel van de voedingsstoffen zit in de schil, door het schillen van de aardappelen gaan deze daarom helaas verloren.
Aardappelen zijn ontzettend veelzijdig, je kunt ze koken, bakken, puree of frietjes ervan maken.
In mijn blog Aardappelsoorten, lees je alles over de diverse soorten aardappelen.

 

Zoete aardappelen

 

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Het is een goed alternatief voor onze ‘gewone’ aardappel. De smaak is zoet en deze groente kan gebruikt worden in hartige of zoete gerechten. De zoete aardappel is voedzaam, gezond en lekker. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Daarnaast bevatten ze complexe koolhydraten, deze worden langzaam verwerkt in ons lichaam.
De zoete aardappel is ook heel erg veelzijdig, je kunt ze verwerken in diverse gerechten. Zoek op de site maar onder zoete aardappel en je zult heel veel recepten hiermee vinden. Zoals frietjes, gepoft, hasselback of zelfs een zoete aardappelcake.

 

Tips:

 

Probeer aardappeltjes te vinden die ongeveer dezelfde maat hebben.
Als er aardappelen tussen zitten die groter zijn, zoals bijvoorbeeld de zoete aardappel, kook die aardappelen dan eerst 7 minuten voordat je de andere aardappeltjes erbij doet in de pan.
Het recept voor de Korianderpesto* vind je hier.

 

 

Recept Geplette aardappelen met korianderpesto:

Geplette aardappelen met korianderpesto. Wil je eens bijzondere aardappel serveren tijdens een etentje thuis, maak dan dit gerecht.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 krieltjes
  • 4 rode aardappeltjes
  • 4 truffelaardappeltjes
  • 2 kleine zoete aardappelen
  • olijfolie

Instructies
 

  • Maak allereerst de korianderpesto volgens het recept.
  • Spoel de aardappelen goed schoon onder een koude kraan. Kook de aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze dan af en laat uitstomen.
  • Zet ondertussen de oven aan op de grillstand en leg een vel aluminiumfolie op de bakplaat.
  • Leg de aardappelen op de bakplaat en druk ze (voorzichtig) plat met een vork of pureestamper. Giet er wat olijfolie over en schuif de plaat in de oven onder de grill.
  • Bak de aardappelen ongeveer 10 minuten onder de grill tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Schep ze dan op een bord en lepel er wat korianderpesto over, of serveer dit apart erbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating