Gekruide gehaktballetjes met Romesco saus

Heerlijke balletjes met lekker veel kruiden en specerijen erin en daarbij nog een rokerige paprikasaus, dit wil je proberen. Maak daarom snel deze gekruide gehaktballetjes met Romesco saus en laat mij weten wat jij ervan vond. Midden-Oosterse gehaktballetjes met een Spaanse Romesco saus is een lekkere combinatie.

 

Gehakt*

 

Als je het echt Midden-Oosters wilt houden, dan gebruik je lamsgehakt. Lamsgehakt vind je tegenwoordig wel bij de grotere supermarkten en anders koop je het bij een Turkse slager of online.
Je kunt ook runder-, half-om-half of kipgehakt nemen voor deze balletjes. Wat jou maar lekker lijkt. Denk er wel om dat rundergehakt iets droger kan worden, omdat dit vlees wat magerder is dan de andere soorten gehakt.

 

Midden-Oosterse smaken

 

Sinds Yotam Ottolenghi de Midden-Oosterse keuken op de kaart heeft gezet, is deze ontzettend populair geworden. Ik ben gek op de Midden-Oosterse smaken, vooral door het gebruik van verse kruiden en de diverse specerijen. Zo zijn komijn en koriander typische smaakmakers uit deze keuken. En door Yotam zijn producten zoals granaatappelmelasse, za’atar, tahin, hummus, ingelegde citroenen, dukkah, etc. goed verkrijgbaar in de supermarkten.

 

Gerechten uit Israel, Syrie, Libanon en Turkije vallen onder de Midden-Oosterse keuken. Maar al deze landen hebben natuurlijk hun eigen specifieke gerechten. Klassiekers uit deze keuken zijn o.a. hummus, pide, flatbread, tabouleh, köfte, labneh, fattoush en kisir salade en falafel.

 

Romesco

 

De Spaanse Romesco saus wordt gemaakt van geroosterde paprika’s, rode peper, knoflook, gerookte amandelen, sherryazijn, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en olijfolie.
Ik had nog wat saus over van deze geroosterde prei en daarom heb ik de saus nu gebruikt bij de gehaktballetjes.
Mocht jij ook nog saus overhouden, dan is dit lekker bij gegrild vlees, kip of vis. Maar de saus past ook goed bij gegrilde groenten of aardappeltjes.
Je kunt het ook nog gebruiken op een sandwich of bij een borrelplank.
Het recept voor de Romesco saus vind je hier.
Je kunt er ook de Midden-Oosterse Muhammara paprikadip bij maken, die lijkt een klein beetje op de Romesco.

 

 

Recept Gekruide gehaktballetjes met Romesco saus:

Gekruide gehaktballetjes met Romesco saus. Heerlijke gehaktballetjes met lekker veel kruiden en specerijen erin met een zalige geroosterde paprikasaus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Midden Oosten, Spaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr gehakt*
  • 2 lente-uien
  • 10 gr koriander
  • 5 gr dille
  • ½ tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 eidooier
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Doe het gehakt in een grote kom.
  • Snijd de lente-uien in dunne ringen, hak de koriander en dilleblaadjes fijn.
  • Voeg de kruiden en specerijen en de eidooier bij het gehakt en meng dit door elkaar (kneed het niet teveel). Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Gebruik een ijsschep of een grote lepel om gehakt uit de kom te scheppen. Vorm er ongeveer 16 balletjes van en leg ze op een bord. Zet ze afgedekt een uurtje in de koelkast.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak de gehaktballetjes hierin rondom goudbruin en gaar in ongeveer 5-7 minuten.
  • Schep ze dan op een bord en serveer ze met de Romesco saus.

2 reacties

  1. Ik ben niet dik op romescosaus . Wat voor Dipsaus Jan je hier ook bij eten ? Mag best oosters zijn ook .

  2. Hoi Dave, je kunt de muhammara dip erbij maken, zoals boven in het recept vermeld. Of een lekkere zelfgemaakte aioli is natuurlijk ook heerlijk. Als je op de site gaat zoeken onder sauzen/dips vind je nog veel meer lekkere recepten. Hoop dat je hier iets aan hebt. Mvg, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating