Deze Gekonfijte zalm met oranje groenten is een feestelijk recept en maak je als je een speciaal dinertje wilt geven. Het vergt wel wat (voor)bereiding, maar dan heb je ook wel iets bijzonders.
Zalm konfijten is een hele bijzondere manier op deze vis te bereiden. Je laat het heel langzaam garen in olijfolie. De zalm ziet er rauw uit, maar is toch helemaal gegaard. De olie moet op lage temperatuur blijven, anders slaat de zalm wit uit (eiwitten) en dat wil je niet. Natuurlijk kan je andere groenten bij de zalm serveren, maar ik vond het wel grappig om het helemaal oranje te houden.
Zalm bereiden
Nog een andere bijzondere manier op zalm te bereiden is om deze met een brander te garen, zoals in dit recept van Gebrande zalmfilet met asperges. Ook zo lekker!
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 4 el grof zeezout
- ± 500 ml lichte olijfolie
- 2 tl korianderzaadjes
- 1 tl peperkorrels
- 1 citroen, alleen de schil ervan
- 1 takje tijm
- 1 rode peper
- 1 teen knoflook
- 1 flessenpompoen
- 1 winterwortel
- 100 ml natuurazijn
- 75 ml water
- 1 tl zout
- 5 el suiker
- 1/2 rode peper
- 1 grote zoete aardappel
- 50 gr bruine suiker
- 4 el roomboter
- 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl vijfkruidenpoeder
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Zalm: Snijd de zalmfilets in vierkante blokken van ongeveer 2 centimeter.
- Strooi de helft van het zout in een schaal, leg hier de zalmfilets op en bestrooi ze met de rest van het zout. Laat dit ongeveer 4 uur in de koelkast staan.
- Zet de oven aan op 65˚C.
- Spoel het zout van de zalmfilets, dep ze goed droog en leg ze in een platte ovenschaal.
- Verwarm de olijfolie - met de rest van ingrediënten - in een pan tot 50˚C, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Heb je geen thermometer check dan met je vinger, de olie hoeft alleen maar warm te zijn.
- Giet de olie over de zalmfilets in de ovenschaal (de zalm moet helemaal onder de olie staan) en zet deze in de oven. Laat de zalm ongeveer 15-18 minuten garen in de oven.
- Groente: Snijd de flessenpompen bij de hals af. Het bolle gedeelte gebruik je niet, leg dit afgedekt in de koelkast. Snijd de hals in dikke plakken van 2 cm. Steek hier 4 rondjes uit. Pocheer de rondjes. Bewaard de snijdresten voor de puree.
- Schil de zoete aardappel en snijd de aardappel in plakken van 1 cm. Snijd deze plakken in vierkante blokjes. Bewaar het restant van de aardappel voor de puree.
- Schil de wortel, snijd de helft in dunne repen. Snijd de rest in kleine blokjes voor de puree.
- Verwarm de azijn en wat met de suiker, zout en rode peper. Giet het vocht over de wortelrepen en laat minimaal een uur staan.
- Kook de pompoen, zoete aardappel, en wortel restanten tot ze gaar zijn, giet dan af en doe de groenten terug in de pan. Voeg de boter, suiker, sinaasappelsap en -raps, en kruiden toe.
- Gebruik een stamper om alles te mengen en er een puree van te maken. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden en peper en zout toe.
- Leg het pompoenrondje midden in het bord, leg daar 3 zalmstukjes bij en verdeel de rest van de groenten op de borden. Lepel of spuit hier en daar wat oranje groentepuree op het bord.