Ga terug
+ servings
Gekonfijte zalm met oranje groenten. Dit is een heel speciaal en bewerkelijk gerecht wat je voor een speciale avond maakt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vis, Voorgerechten
Keuken Frans, Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 zalmfilets
  • 4 el grof zeezout
  • ± 500 ml lichte olijfolie
  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 citroen, alleen de schil ervan
  • 1 takje tijm
  • 1 rode peper
  • 1 teen knoflook
  • 1 flessenpompoen
  • 1 winterwortel
  • 100 ml natuurazijn
  • 75 ml water
  • 1 tl zout
  • 5 el suiker
  • 1/2 rode peper
  • 1 grote zoete aardappel
  • 50 gr bruine suiker
  • 4 el roomboter
  • 1/2 sinaasappel, rasp en sap ervan
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Zalm: Snijd de zalmfilets in vierkante blokken van ongeveer 2 centimeter.
  • Strooi de helft van het zout in een schaal, leg hier de zalmfilets op en bestrooi ze met de rest van het zout. Laat dit ongeveer 4 uur in de koelkast staan.
  • Zet de oven aan op 65˚C.
  • Spoel het zout van de zalmfilets, dep ze goed droog en leg ze in een platte ovenschaal.
  • Verwarm de olijfolie - met de rest van ingrediënten - in een pan tot 50˚C, gebruik hiervoor een keukenthermometer. Heb je geen thermometer check dan met je vinger, de olie hoeft alleen maar warm te zijn.
  • Giet de olie over de zalmfilets in de ovenschaal (de zalm moet helemaal onder de olie staan) en zet deze in de oven. Laat de zalm ongeveer 15-18 minuten garen in de oven.
  • Groente: Snijd de flessenpompen bij de hals af. Het bolle gedeelte gebruik je niet, leg dit afgedekt in de koelkast. Snijd de hals in dikke plakken van 2 cm. Steek hier 4 rondjes uit. Pocheer de rondjes. Bewaard de snijdresten voor de puree.
  • Schil de zoete aardappel en snijd de aardappel in plakken van 1 cm. Snijd deze plakken in vierkante blokjes. Bewaar het restant van de aardappel voor de puree.
  • Schil de wortel, snijd de helft in dunne repen. Snijd de rest in kleine blokjes voor de puree.
  • Verwarm de azijn en wat met de suiker, zout en rode peper. Giet het vocht over de wortelrepen en laat minimaal een uur staan.
  • Kook de pompoen, zoete aardappel, en wortel restanten tot ze gaar zijn, giet dan af en doe de groenten terug in de pan. Voeg de boter, suiker, sinaasappelsap en -raps, en kruiden toe.
  • Gebruik een stamper om alles te mengen en er een puree van te maken. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden en peper en zout toe.
  • Leg het pompoenrondje midden in het bord, leg daar 3 zalmstukjes bij en verdeel de rest van de groenten op de borden. Lepel of spuit hier en daar wat oranje groentepuree op het bord.