Gehaktbrood Amerikaanse stijl

Omdat manlief 26 jaar in Amerika heeft gewoond, staan hier regelmatig Amerikaanse gerechten op tafel. Zo ook dit heerlijke gehaktbrood Amerikaanse stijl. Gehaktbrood oftewel meatloaf is een populair gerecht in Amerika. En het voordeel van zo’n meatloaf is dat je veel monden kunt vullen.

Gehakt

Gehakt is een veelzijdig product, je kunt er heerlijke gehaktballen van maken of kleine balletjes, groente ermee vullen, rul bakken of zo’n heerlijk gehaktbrood ervan maken. Ik heb voor dit gehaktbrood gehakt half om half gebruikt, als je het van alleen rundergehakt maakt kan het nogal droog worden. En ja het is een hele lijst met ingrediënten, maar het voordeel is dat je dit voor veel mensen kunt maken. En als je iets overhoudt dan doe je de volgende dag lekker een plak gehakt op je boterham.

In alle landen worden gerechten gemaakt met gehakt. Zo wordt in Midden-Oosterse landen veel lamsgehakt gebruikt voor bijvoorbeeld Köfta. In China gebruiken ze weer veel varkensgehakt zoals bijvoorbeeld in dit Dan Dan noedels recept. En wie kent niet de Zweedse gehaktballetjes of de Spaanse Albondigas? Maar de Nederlandse gehaktbal is op z’n tijd ook niet te versmaden.

gehaktbrood Amerikaanse stijl

Gehaktbrood

Meatloaf, gehaktbrood of vleesbrood wordt gemaakt van gehakt wat in de oven wordt gebakken. Je kunt het warm eten, maar ook koud op brood is het erg lekker. Meestal wordt het in een langwerpige vorm gemaakt, ik heb hiervoor een groot cakeblik voor gebruikt. Als je het gehakt hierin doet en een half uurtje bakt in de cakevorm, er dan uithaalt en dan verder afbakt in de oven krijg je een mooi goudbruin resultaat. Maar natuurlijk kan je ook gewoon het gehakt vormen met de hand en dan gebruik je het cakeblik niet. Dit is iets minder werk.

Het gehakt wordt meestal aangemaakt met fijngesneden groenten, verse kruiden, specerijen, spekjes, ei, paneermeel en soms ook gevuld met gekookte eieren. En voor een mooie afwerking wordt het afgelakt met een saus.

Ben jij ook zo gek op gehaktbrood? Dan heb ik nog dit heerlijke en pittige gehaktbrood of het feestelijke gehaktbrood voor de Kerst met cranberries.

Tips:

Extra nodig: een cakeblik van 30 x 12 centimeter.
Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes en een lekkere groene salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Gehaktbrood Amerikaanse stijl:

Gehaktbrood Amerikaanse stijl. Het gehakt wordt meestal aangemaakt met fijngesneden groenten, verse kruiden, specerijen, spekjes, ei, en paneermeel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

Gehaktbrood

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 grote wortel
  • 1 puntpaprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kg gehakt h.o.h.
  • 75 gr gerookte spekreepjes
  • 100 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 50 ml room
  • 1 el mosterd
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • Peper en zout

Saus

  • 50 gr ketchup
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 1 tl appelciderazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Vet een cakevorm in met olijfolie en beleg een bakplaat met keukenpapier.
  • Snipper de ui, schil de wortel en snijd deze in hele kleine blokjes, snijd de puntpaprika in hele kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
  • Bak in een grote bakpan in de olijfolie de ui, wortel en paprika tot de ui glazig is en de groente zacht geworden zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Laat afkoelen.
  • Doe het gehakt in een hele grote kom. Snijd de spekreepjes fijn en meng dit door het gehakt samen met paneermeel, ei, room, mosterd, oregano, tijmblaadjes en paprikapoeder.
  • Meng als laatste de afgekoelde fijngesneden groenten erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet het cakeblik in met een beetje olie. Beleg het cakeblik met de plakjes ontbijtspek.
  • Doe dan het gehaktmengsel in het cakeblik en druk dit goed aan.
  • Zet het in de hete oven en bak het 30 minuten.
  • Maak ondertussen de saus door deze ingrediënten met elkaar te mengen.
  • Haal het blik nu uit de oven en stort het gehakt voorzichtig op de bakplaat. Er zal wat vocht vrijkomen, giet dit af. Smeer de meatloaf rondom in met de saus en zet weer in de oven.
  • Bak het gehaktbrood nu af in ongeveer 25-30 minuten tot het helemaal gaar is en het spek goudbruin en krokant. Haal dan uit de oven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating