Ga terug
+ servings
Gehaktbrood Amerikaanse stijl. Het gehakt wordt meestal aangemaakt met fijngesneden groenten, verse kruiden, specerijen, spekjes, ei, en paneermeel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Equipment

  • cakeblik van 30 x 12 centimeter

Ingrediënten
  

Gehaktbrood

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 grote wortel
  • 1 puntpaprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kg gehakt h.o.h.
  • 75 gr gerookte spekreepjes
  • 100 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 50 ml room
  • 1 el mosterd
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • Peper en zout

Saus

  • 50 gr ketchup
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 el honing
  • 1 tl appelciderazijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Vet een cakevorm in met olijfolie en beleg een bakplaat met keukenpapier.
  • Snipper de ui, schil de wortel en snijd deze in hele kleine blokjes, snijd de puntpaprika in hele kleine blokjes en hak de knoflook fijn.
  • Bak in een grote bakpan in de olijfolie de ui, wortel en paprika tot de ui glazig is en de groente zacht geworden zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Laat afkoelen.
  • Doe het gehakt in een hele grote kom. Snijd de spekreepjes fijn en meng dit door het gehakt samen met paneermeel, ei, room, mosterd, oregano, tijmblaadjes en paprikapoeder.
  • Meng als laatste de afgekoelde fijngesneden groenten erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet het cakeblik in met een beetje olie. Beleg het cakeblik met de plakjes ontbijtspek.
  • Doe dan het gehaktmengsel in het cakeblik en druk dit goed aan.
  • Zet het in de hete oven en bak het 30 minuten.
  • Maak ondertussen de saus door deze ingrediënten met elkaar te mengen.
  • Haal het blik nu uit de oven en stort het gehakt voorzichtig op de bakplaat. Er zal wat vocht vrijkomen, giet dit af. Smeer de meatloaf rondom in met de saus en zet weer in de oven.
  • Bak het gehaktbrood nu af in ongeveer 25-30 minuten tot het helemaal gaar is en het spek goudbruin en krokant. Haal dan uit de oven.