Gehaktballetjes in Maleisische Currysaus met Pilafrijst

Lamsvlees heeft een echte affiniteit met Maleisische. Dit met de zelfgemaakte currysaus en de pilaf tillen dit gerecht naar een hoger niveau. En als je het niet te pittig maakt, zullen zelfs de kinderen dol zijn op dit milde gerecht! Deze gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst moet je beslist eens proberen.

Maleisische curry

Ik ben dol op Maleisische curry en deze is heel veelzijdig. Hoewel ik dit met lamsgehakt heb gemaakt, kan je ook rundergehaktballetjes maken.
Voor deze maaltijd moet je de curry zelf maken, het is echt de moeite waard. En ja het is een hele lijst met ingrediënten geworden, maar als je er eens de tijd voor kunt vinden, probeer het dan.
Een zeer smakelijke gehaktballencurry waar mijn familie van genoot.
Mocht je Maleisisch currypoeder in een winkel kunnen vinden, gebruik die dan.

Deze Maleisische curry wordt vaak omschreven als een van de lekkerste gerechten ter wereld en barst van de rijke, intense smaak.
In mijn versie heb ik ervoor gekozen om gehaktballetjes te maken in plaats van de typische stukjes vlees. Het vereist wat meer voorbereidend werk, maar het verkort de kooktijd aanzienlijk en geeft de mogelijkheid om de gehaktballetjes op smaak te brengen met de bedwelmende currypasta.
Geurig en intens met knoflook, rode peper, citroengras en kokosmelk.

Pilaf

Deze pilafrijst is een klassiek rijstgerecht dat eenvoudig in één pot of koekenpan te maken is, boordevol smaak zit en een favoriet bijgerecht is hier!
Pilaf is eigenlijk een kookmethode waarbij de rijst wordt gekookt in een bouillon met wat ui en andere aromaten. Dit maakt het zo smaakvol en verrukkelijk en wat het anders maakt dan je gewone rijstgerecht. Met deze techniek krijg je ook die heerlijke luchtige textuur waarbij de rijst niet klontert of aan elkaar plakt.
In andere delen van de wereld kun je het tegenkomen als pilau (van het Indiase subcontinent), palaw (in de Afghaanse keuken), pulao (Perzisch) of plav (Centraal-Azië) en pilav (in Turkije). Bijna elke regio ter wereld heeft een variant van een rijstgerecht dat op een vergelijkbare manier is bereid. Sommige met vlees, sommige zonder en sommige met tarweachtige bulgur.

Tips:

  • Gebruik eventueel een blender of staafmixer voor de currypasta.
  • Je kunt de gehaktballetjes ook met gekookte witte of zilvervliesrijst serveren.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst:

Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, dit gerecht is het proberen waard.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 500 gr lamsgehakt
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • 3 cm verse gember, geraspt
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 groene peper, fijngesneden
  • 4 el kokosmelk

Currysaus

  • 1 tl witte peperkorrels
  • 2 tl korianderzaadjes
  • 1 tl komijnzaadjes
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • 1 stengel citroengras, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 el pindakaas
  • kokosmelk

Pilaf

  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, geraspt
  • ½ rode peper, fijngesneden
  • ½ tl komijnpoeder
  • 300 gr langkorrelige rijst
  • 600 ml kippenbouillon
  • ¼ tl saffraan
  • peper en zout, naar smaak
  • 100 gr erwtjes (diepvries)
  • 1 bosje verse koriander, fijngehakt
  • 2 lente-uien, in dunne ringen gesneden

Instructies
 

  • Gehaktballen: Meng het gehakt met de ingrediënten en draai er 16 balletjes van. Bak in een grote koekenpan in een beetje olie de gehaktballetjes rondom goudbruin.
  • Curry: Maal ondertussen de peperkorrels, het komijn- en korianderzaad fijn in een vijzel. Voeg de overige ingrediënten (behalve de kokosmelk) voor de saus toe en vijzel tot een egale pasta.
  • Voeg de currypasta in de pan bij de gehaktballetjes en bak nog even mee. Voeg dan de kokosmelk toe en laat ongeveer 15 minuten op zacht vuur pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Pilaf: In een middelgrote pan op een middelhoog vuur de ui, wortel, rode peper en komijnpoeder bakken. Rijst, bouillon, saffraan, zout en peper toevoegen en aan de kook brengen.
  • Vuur laag zetten, pan laag zetten en 15-20 minuten laten sudderen tot de rijst gaar is en het vocht geabsorbeerd. Voeg als laatste de erwtjes toe en wat korianderblaadjes.
  • Schep de pilaf en de gehaktballetjes met saus op de borden en garneer met fijngesneden lente-ui en nog wat korianderblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating