Deze mooie groene gazpacho van avocado, komkommer en rucola is een heerlijk fris soepje voor warme dagen. Serveer het in een glaasje als amuse of voorgerecht bij een etentje.
Gazpacho is een ijskoude Spaanse soep, meestal gemaakt van bouillon, (rauwe) groenten zoals tomaten, paprika’s, kruiden en sherry-azijn. Natuurlijk kan je deze soep in allerlei varianten maken, ik heb nu een groene gemaakt. Je kunt in plaats van rucola sla ook waterkers of rauwe spinazie gebruiken.
Maak de soep ’s morgens en zet hem dan goed koud weg.
Koude soepen
Deze gekoelde groene gazpacho kan het beste worden omschreven als een verfrissende kom vloeibare zomer. Het is een vorm van gazpacho die op de beste manieren aan de traditionele betekenis ontsnapt.
Met verse komkommer, avocado, rucola en basilicum, aangevuld met de hitte van een groene peper, en gladgestreken met Griekse yoghurt, kan deze soep snel een van je favoriete lekkernijen worden op een warme zomerdag!
Het is mijn persoonlijke favoriete gekoelde soep en ik ben zo opgewonden dat we hem met jullie delen.
Wat is gazpacho?
Hoewel deze soep zeker niet is wat mensen zouden zien als een traditionele Spaanse gazpacho, bezit hij wel enkele van de meest verfijnde eigenschappen van gazpacho. De soep is een mengsel van groenten die gekruid worden en gepureerd tot een verfrissende soep, bedoeld om van te genieten op een warme dag.
Hoewel tomaten meestal synoniem zijn met gazpacho, waren er in feite veel soorten gazpacho die prominent aanwezig waren in Spanje en Portugal. De ‘classificatie’ van gazpacho gebeurde eigenlijk via kleur. Sommige waren wit door de toevoeging van brood en amandelen, andere waren groen door de toevoeging van groenten en bladgroenten. En sommige waren zelfs geel door de toevoeging van gedroogd fruit en olie. Uiteraard valt deze koude soep van avocado, komkommer en rucola in de categorie groene gazpacho.
Komkommer en avocado zijn de twee ingrediënten die de zijn voor de verfrissende soep. De komkommer is, wanneer hij wordt gepureerd, dun en heeft een waterachtige textuur en geeft een bijna zoete smaak bij gebruik van perfect gerijpte komkommers. De avocado geeft body en textuur aan de komkommer.
Tip:
- Gebruik een lekkere zelfgemaakt groente– of kippenbouillon voor deze soep.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gazpacho van avocado, komkommer en rucola:
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado's
- 1 komkommer
- 75 gr rucola
- 8 takken basilicum
- 2 lente-uitjes
- 1teentje knoflook
- ½ groene peper
- 2 el limoensap
- 300 ml bouillon
- 200 ml Griekse yoghurt
- olijfolie
- peper en zout naar smaak
Instructies
- Verwijder de schil en pit van de avocado’s en snijd ze doormidden. Snijd het vruchtvlees in stukken. Doe ze in de beker van de blender.
- Spoel de komkommer schoon en snijd een stukje eraf wat je later gebruikt voor garnering. Snijd de rest in stukken en doe die bij de avocado in de blender.
- Pel de teen knoflook, snijd de lente-ui in stukken en doe dit ook in de blender.
- Verwijder eventueel de zaadlijsten van de groene peper en snijd het in stukken.
- Prop de rucola en basilicum in de blenderbeker en schenk er de koude bouillon over, gevolgd door een flinke scheut goede olijfolie. Voeg de yoghurt toe en een snuifje zout en wat peper.
- Plaats de deksel op de blender en laat deze op volle toeren draaien.
- Proef en voeg eventueel nog wat frisheid toe in de vorm van een beetje limoensap en laat de machine nog kort mixen.
- Als de soep te dik is, voeg dan wat extra bouillon toe. Zet de zachtgroene en fluwelige gazpacho in de koelkast.
- Serveer in elk glas een portie van de (ijs)koude gazpacho, lepeltje yoghurt en een basilicumblaadjes erop.