Friese uiensoep

Friese uiensoep oftewel Fryske Sipelsop is de Friese variant op de klassieke Franse uiensoep. Friese scheelt maar een paar letters met Franse, maar het is een totaal andere uiensoep. Ik heb er voor extra smaak ook nog Friese droge worst (Fryske droege woarst) en Beerenburg in verwerkt en geserveerd met een broodje erop met gesmolten Friese nagelkaas (griene tsiis). Frieser wordt het niet zullen we maar zeggen.

 

Friese gerechten

 

Omdat manlief Fries van geboorte is, maak ik heel af en toe Friese gerechten. Zoals bijvoorbeeld deze Friese koffie met berenburg, Friese dumkes, Broodpudding van Fries suikerbrood met Beerenburgsaus, Wentelteefjes van suikerbrood en de Friese kruidkoek van mijn schoonmoeder.
Als jullie nog Friese streekgerecht recepten hebben, dan houd ik mij graag aanbevolen.

 

Deze soep heb ik gemaakt naar aanleiding van het TV-programma Denkend aan Holland waarbij André van Duin en Janny van der Heijden de Friese 11 stedentocht gevaren hebben.
Tijdens dit programma kwam de sipelsop voorbij en ja dan wil manlief natuurlijk dat ik dit ga maken. Ik heb er diverse recepten op nageslagen en kwam uiteindelijk tot dit recept. Een heerlijke uiensoep met lekker veel smaak door de worst, Beerenburg en nagelkaas.
Ik kwam ook recepten tegen waarin nog gekookte eieren door de soep werden gedaan, weet niet of dit origineel is, maar ik heb dat niet verwerkt in dit recept.

 

Uien

 

Ik heb lekker veel gele uien verwerkt in de soep, namelijk ruim een kilo. Hierdoor wordt het een behoorlijk gevulde soep en hoef je het niet meer te binden met een roux.
Bij het maken van een goede uiensoep is het belangrijk dat je de uien aardig lang bakt. Je laat ze karameliseren, hiervoor bak je ze in de roomboter op middelhoog vuur tot ze mooi bruin en heel zacht geworden zijn. Blijf er wel bij en roer regelmatig, de uien mogen niet aanbranden! Neem er de tijd voor.

 

Het schoonmaken van een ui begint met het verwijderen van de buitenste bruine schillen. Daarna kan je de ui in dunne ringen snijden. Hoe scherper het mes wat je hiervoor gebruikt, hoe minder last je zult hebben dat je ogen gaan tranen. En hoe verser de uien zijn, hoe meer je last zult hebben van tranende ogen.

 

Tips:

 

Gebruik voor deze soep een lekkere (zelfgemaakte) bouillon. Dit kan runder-, kippen-, of groentebouillon zijn.

Ik heb voor extra smaak nog een scheut Beerenburg in de soep gedaan. Dit geeft de soep een lekkere en beetje zoete smaak. Je kunt het ook ernaast drinken als je wilt.

 

 

Recept Friese uiensoep:

Friese uiensoep. Fryske Sipelsop is de Friese variant op de klassieke Franse uiensoep, lekker met Friese droge worst, nagelkaas en Beerenburg erin.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Soepen
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ltr bouillon
  • 50 gr boter
  • 150 gr Friese droge worst
  • 50 ml Beerenburg
  • peper en zout
  • stokbrood
  • 4 plakken Friese nagelkaas

Instructies
 

  • Pel de uien, snijd ze doormidden en vervolgens in halve ringen. Snijd de knoflook in dunne plakken.
  • Verhit de roomboter in een soeppan met dikke bodem en fruit de uien met de knoflook tot ze zacht zijn en gaan karamelliseren.
  • Voeg dan de bouillon erbij en breng de soep al roerend aan de kook. Laat de soep op laag vuur nog een kwartiertje zachtjes pruttelen.
  • Voeg op het laatst de Beerenburg erbij en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de Friese worst in dunne plakjes en warm ze op het laatst mee in de soep.
  • Snijd ondertussen het stokbrood in plakken, besmeer dit met boter en beleg met de nagelkaas.
  • Leg ze op een ovenplaat en plaats dit onder de grill in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer de soep in kommen met een plak brood met kaas erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating