Ik weet nog wel dat ik de eerste keer flapjacks at. Ik was 12 en mocht voor het eerst op vakantie naar mijn nicht toe die in Engeland woonde. Deze nicht was vroeger behoorlijk stevig, maar toen was ze super slank. Ik kreeg bijna elke dag een zoete versnapering van haar, geen idee wat het was. Maar omdat ze zo slank was geworden, dacht ik dat het een verantwoorde snack was. Haha, heel veel jaren later zag ik Nigella Lawson op TV iets maken en ineens bedacht ik mij dat dit het lekkers was wat ik bij mijn nicht te snoepen kreeg. Bleek achteraf helemaal niet zo’n verantwoorde snack toen ik zag hoeveel roomboter en suiker er inging. Daarom hierbij deze flapjacks met paranoten, een meer verantwoorde snack voor de lekkere trek.
Flapjacks
Nou die minder verantwoorde versie van de Flapjacks heb ik ook op de site staan, maar deze is iets gezonder zal ik maar zeggen.
Flapjacks is een typisch traditioneel soort haverreep uit Groot-Brittannië. Het wordt meestal met de kinderen die uit school komen gegeten bij de thee. De flapjacks gaan zelfs terug tot het begin van de 16e eeuw. Het is ontstaan als goedkoop alternatief voor cake. Het is volgens mij de voorloper van de mueslireep die we nu kennen.
Ze zijn eenvoudig te maken, je hebt havervlokken, boter en golden syrup (of een andere siroop) nodig. Je kunt het nog aanvullen met allerlei soorten noten, gedroogd fruit, kokosrasp, specerijen zoals kaneel. Het lijkt een droge bedoeling te worden, maar als je genoeg boter en siroop gebruikt, wordt het lekker smeuïg.
Het belangrijkste is dat je ze niet op te hoge temperatuur en niet te lang bakt in de oven om smeuïge flapjacks te krijgen. Wil je ze liever iets krokanter, bak ze dan wat langer.
Ik heb bij deze flapjacks de boter vervangen door kokosolie en de suiker door agavesiroop.
De Amerikanen verstaan trouwens onder een flapjack een pannenkoek.
Verantwoorde tussendoortjes
En ik heb nog meer verantwoorde snacks op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze Eiwitrijke appel havermoutkoeken, Zelfgemaakte havermout proteïnerepen en Matcha energieballetjes met citroen.
Recept Flapjacks met paranoten:
Ingredients
- 150 gr kokosolie
- 150 gr agavesiroop of honing
- 1 el kaneel
- 85 gr paranoten
- 140 gr havervlokken
- 75 gr kokosrasp
- 25 gr sesamzaadjes
- 50 gr pompoenpitten
Instructions
- Zet de oven aan op 160˚C. Leg een vel bakpapier in een bakvorm van 20 x 20 cm.
- Hak de paranoten fijn en meng dit met de rest van de ingrediënten in een grote kom.
- Smelt de kokosolie in een grote pan, voeg de honing en kaneel toe en laat ongeveer 10 minuten al roerend op een zacht vuur pruttelen.
- Haal de pan dan van het vuur en doe alle ingrediënten erbij, roer goed door en giet over in de bakvorm.
- Druk alles goed aan met een spatel en zet het blik in de oven. Bak ongeveer 25-30 minuten tot goudbruin.
- Laat 10 minuten afkoelen voordat je er blokjes of repen van snijdt.