Filorolletjes met walnoten en honing

Ik had van mijn broer – die op Ibiza woont – een heerlijke pot Ibiza honing gekregen. Deze honing heeft een kruidige smaak en ik wilde er iets lekkers van maken. Natuurlijk is de honing zalig over mijn bakje kwark ’s morgens, maar ik moest deze honing eer aan doen. En dat heb ik gedaan in dit recept van filorolletjes met walnoten en honing. Het lijkt een beetje op baklava, maar dit is veel sneller klaar en makkelijker te maken.

 

Honing

 

Daar waar de bijen hun nectar uit verzamelen, proef je in de honing terug. Ik kon duidelijk kruiden zoals tijm in de honing van Ibiza proeven. Deze honing was een herfst honing volgens mijn broertje. Doordat in dit seizoen er minder weidebloemen zijn, wordt de honing gemaakt van de citrus-, Johannes brood bomen, brezo en wilde kruiden, wat deze karamelachtige en kruidige smaak geeft. En het is gemaakt door de Apis mellifera iberiensis bij, dat kreeg ik ook nog even mee van mijn broertje.
Er bestaan daarom heel veel smaken ‘echte’ honing.
De honing in de supermarkten hebben niet deze specifieke smaak, tenzij het erop vermeld staat.

 

En er zijn twee soorten honing, de doorzichtige en de dikke crème-achtige.
Als honing te lang staat, gaat het kristalliseren en wordt het troebel. Als je de troebele honing verwarmd, dan wordt het weer vloeibaar.
Verwarm honing echter nooit hoger dan 37 graden. Alle belangrijke stoffen in de honing verliezen hun werking als het warmer dan 37 graden is.

 

Filodeeg

 

Filodeeg is een delicaat en heel dun deeg wat veel in de Griekse, Midden-Oosterse en Balkan keuken gebruikt wordt.
Als je het deeg gebruikt, besmeer de lagen met boter of olie. Hierdoor wordt het lekker knapperig tijdens het koken.
Je kunt filodeeg vers of diepvries kopen in de meeste supermarkten. Als je het bevroren koopt, laat het dan in de verpakking ontdooien voordat je het gebruikt.
Filodeeg droogt heel snel uit, bewaar de overige vellen tijdens het invetten van een paar vellen, daarom onder een vochtige theedoek. En zorg ervoor dat de boter gesmolten klaar staat, zodat je snel kunt werken.

 

Walnoten

 

In mijn blog: Gezonde notensoorten, lees je alles over de gezondheidsvoordelen van noten.
Zo blijken walnoten goed voor je hersenen te zijn en het leuke is dat ze daar ook een beetje op lijken, misschien wel niet voor niets. Deze noten bevatten veel omega-3, wat goed is om je honger te stillen, je hersenen in conditie te houden en niet onbelangrijk om vet te verbranden. Ze zijn ze rijk aan antioxidanten. Redenen genoeg om vaker een handje walnoten te eten.

 

Tips:

 

Je kunt natuurlijk ook andere noten gebruiken in plaats van walnoten, zoals bijvoorbeeld pecan noten, amandelen of pistache.

Gebruik in plaats van kaneelpoeder, speculaaskruiden, gemberpoeder, kardamom of chai kruiden.

 

 

Recept Filorolletjes met walnoten en honing:

Filorolletjes met walnoten en honing. Ik had van mijn broer - die op Ibiza woont - een heerlijke pot Ibiza honing gekregen en daar dit lekkers van gemaakt.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 110 gr walnoten
  • 25 gr rietsuiker
  • 1 el kaneelpoeder
  • 6 vellen filodeeg
  • 50 gr roomboter
  • 75 ml honing

Instructies
 

  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze een beetje verkleurd zijn en beginnen te geuren. Leg ze op een bord en laat ze afkoelen.
  • Als de noten koud zijn, hak je ze in een keukenmachine (niet te) fijn. Meng ze dan in een kom met de suiker en kaneelpoeder.
  • Smelt de roomboter in een pannetje of in de magnetron.
  • Verwarm de oven voor op 175˚C en vet een ovenschaal in met boter.
  • Leg een vel filodeeg op de snijplank en kwast deze helemaal in met de roomboter. Leg er een vel filodeeg op en kwast deze ook in met de boter.
  • Bestrooi dit met een kwart van het notenmengsel. Rol het deeg dan strak op en snijd het in 4 stukken. Leg de rolletjes in de ovenschaal.
  • Herhaal dit met de rest van het filodeeg (houd wel wat van het notenmengsel over voor garnering).
  • Zet de schaal in de oven en bak de rolletjes in ongeveer 15-17 minuten goudbruin en knapperig. Haal dan uit de oven en laat afkoelen.
  • Als de rolletjes afgekoeld zijn, verwarm (niet koken) de honing dan in een pannetje. Giet het dan over de filorolletjes en laat dit minimaal een uur of liever nog een nacht erin trekken.
  • Serveer de rolletjes op een schaaltje en bestrooi met de overgebleven gehakte noten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating