De kruidige tahini saus op deze falafel bowl met bloemkool en kikkererwten is pure magie. Probeer deze bowl met geroosterde groenten en falafel als vegan lunch of hoofdgerecht. Een traybake is de beste manier om geroosterde groenten te bereiden. Heerlijke goudbruin geroosterde groenten, die makkelijk te maken zijn in de oven. Halverwege leg je de falafel erop en bak je die gewoon mee. Ondertussen maak jij die lekkere tahin-kruidensaus en dan kan je lekker gaan eten.
Traybake
Omdat de bloemkool momenteel zo duur is, heb ik diepvries bloemkoolroosjes gekocht in de supermarkt. Dit is een prima alternatief voor als de bloemkool niet in het seizoen is. Meng de bloemkoolroosjes en een pot kikkererwten in olijfolie en een baharat specerijenmix, peper en zout. Het helpt om eerst de bloemkool in de ovenplaat te schikken en dan de gaten op te vullen met de kikkererwten. Halverwege leg je de falafel erbij en rooster je die ook in de oven. Zo simpel is een traybake dus! De oven doet het werk voor jou.
Tahinsaus
Terwijl de bloemkool en kikkererwten in de oven staan, haal je de keukenmachine tevoorschijn voor de tahinsaus. Hak eerst de knoflook fijn en kruiden fijn in je machine. Voeg dan tahini, citroensap, een half kopje water toe en pureer het tot het glad is.
Als je niet van koriander houdt, kan je dit vervangen door peterselie.
Water helpt de saus te verdunnen, want als je tahin gaat mixen, wordt het erg dik.
Falafel Bowl
Een falafel bowl is een gerecht met falafel wat in een kom (bowl) geserveerd wordt.
Het is een heerlijk en voedzaam gerecht. Je kunt de falafel kant-en-klaar kopen in de supermarkt of je maakt ze zelf. Hier vind je een heerlijk recept ervoor.
Falafel zijn kruidige gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten uit de Midden-Oosterse keuken. Het is een lekkere en voedzame vleesvervanger, je kunt ze eten zoals nu in een bowl of je doet ze op een pitabroodje en serveer ze met een lekkere saus.
Tips:
Verder kan je aan deze bowl nog andere groenten zoals sla, tomaatjes, komkommer, ingemaakte rode ui, radijsjes, kiemgroenten, olijven en feta toevoegen.
Deze bowl kan je warm, lauwwarm of koud eten.
Recept Falafel bowl met bloemkool en kikkererwten
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 1 pot (570 gr) kikkererwten
- 2 el olijfolie
- 1 el Baharat
- peper en zout
- 2 pakjes falafel
- 1 teentje knoflook
- 15 gr verse groene kruiden
- 1 lente-ui
- 100 ml tahin
- ½ citroen
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Snijd de bloemkool in roosjes, giet de kikkererwten af in een zeef, spoel ze af en laat uitlekken. Meng in een grote kom de olijfolie met de Baharat kruiden, peper en zout.
- Doe de bloemkoolroosjes en kikkererwten bij de olie in de grote kom en meng alles goed door elkaar. Doe dit in een grote ovenschaal en zet het in de hete oven.
- Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in de hete oven. Haal ze na 15 minuten eruit en schep ze even om.
- Leg dan ook de falafel erbij en zet weer in de oven tot de bloemkool goudbruin en gaar is en de kikkererwten krokant zijn.
- Maak ondertussen de saus: hak hiervoor de knoflook, kruiden en lente-ui fijn. Doe dit in een blender en voeg de tahin, citroensap en een paar eetlepels toe.
- Mix het tot een mooie gladde groene saus.
- Haal de groente en falafel uit de oven en serveer dit in een kom met de saus apart. Vul de kom eventueel nog aan met tomaten, sla, kiemgroenten, etc.