Entrecote met Blauwe Kaas Saus

Ik had voor een speciaal etentje thuis een entrecote braadstuk besteld mij mijn slager. De entrecote met blauwe kaas saus geserveerd en heerlijke gegrilde groene asperges. Als jij ook zo gek op een goede steak en blauwe kaas bent, dan is dit een super gerecht voor jou.

Blauwe kaas

Er zijn heel veel soorten blauwe kaas. Blauwaderkaas of ook wel blauwschimmelkaas genoemd, zijn de kazen met blauwe schimmeladers erin. Gerijpte blauwe kaas heeft een zeer uitgesproken smaak en elke kaas heeft zijn unieke smaak. Deze kaas is natuurlijk heerlijk op een kaasplankje, maar kan ook voor verschillende gerechten gebruikt worden. Maak er een lekkere saus van of combineer de kaas met een frisse salade. Een beetje blauwe kaas op jouw hamburger Hamburger met barbecue uien of pizza is ook niet te versmaden.

Blauw kaas saus maken

Voor deze saus kan je een Hollandse Blauwe, gebruiken. Een eerlijke smaakvolle blauwschimmelkaas gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Een Franse Roquefort, dit is een zeer pittige rauwmelkse blauwschimmelkaas. Deze kaas wordt op traditionele wijze gemaakt van 100% schapenmelk. Dit is een kaas voor de echte liefhebber
Of de Franse Saint Agur, een heerlijk blauw kaasje afkomstig uit de Auvergne. Dit bijzondere kaasje heeft een romige pittige smaak en wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk.
Omdat manlief niet zo’n blauwe kaas fan is, heb ik de Italiaanse Gorgonzola gebruikt in deze saus. Het een heerlijke milde blauwschimmelkaas gemaakt van volle koemelk.

Entrecote braadstuk

In plaats van de ‘normale’ entrecote, heb ik deze keer voor een braadstuk gekozen. Dit is een groot stuk vlees wat je in z’n geheel bereidt. Je hebt voor zo’n stuk vlees wel een vleesthermometer nodig, zodat je zeker weet dat je het vlees op de perfecte temperatuur serveert.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen, voordat je het gaat grillen of bakken. Ik zou het minimaal een uur van te voren uit de koelkast halen.

Tip: het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

Recept entrecote met blauwe kaas saus:

Entrecote met blauwe kaas saus, voor een speciaal etentje waar je de gasten wilt verwennen met een lekker stukje vlees. Snel en makkelijk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 stuk (800 gr) entrecote
  • 2 el olijfolie
  • 2 el rozemarijnzout*
  • peper
  • 1 klont roomboter
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 200 ml room
  • 100 gr blauwe kaas
  • peper en zout

Instructies
 

  • Laat het vlees minimaal één uur op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 150˚C.
  • Verhit een grillpan op hoog vuur totdat de rook ervan af komt.
  • Smeer het vlees met olijfolie en bestrooi het rondom met de rozemarijnzout en wrijf dit goed in het vlees.
  • Leg de steak dan op de grillpan en rooster deze rondom totdat het een lekker bruin korstje heeft. Als je een ovenbestendige pan hebt, kan je deze met het vlees in de oven zetten.
  • Anders leg je het vlees in een ovenschaal. Steek de thermometer in het vlees en laat het ongeveer 20-30 minuten garen in de oven.
  • Voor medium rare is de temperatuur 52-55˚C. Haal het vlees dan uit de oven, leg er aluminiumfolie op en laat het minimaal 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  • Ondertussen maak je de blauwe kaas saus: Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn. Snijd de blauwe kaas in blokjes.
  • Fruit de ui en knoflook in de boter. Voeg de room toe en breng aan de kook. Meng nu de blokjes blauwe kaas toe.
  • Laat de saus iets inkoken en breng dan op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating