Dessertwijngelei met fruit

Dit is een heerlijke dessertwijngelei met vers zomerfruit als nagerecht. Uiteraard kan je daar nog een glas dessertwijn bij serveren maar dat hoeft niet. Het ziet er spectaculair uit en is toch eenvoudig te bereiden.
Leuke afsluiter van een uitgebreid diner. Je maakt een gelei van de dessertwijn, dit laat je met vers fruit opstijven in mooie glazen. Een heerlijk zomers en niet te zwaar nagerecht. Serveer het eventueel met een toef slagroom erop.

Een gelei van dessertwijn met vers fruit erin, is de zomer in een glas! Deze gelei voor volwassenen gemaakt met wijn en sappig fruit is een fluitje van een cent om te maken en zo lekker!
Dit is de perfecte afsluiting van een barbecue, een picknick in de zon of gewoon lekker thuis als het weer het toelaat om buiten te zijn! Zorg ervoor dat je iets hebt om de kinderen mee af te leiden, want ze zien er superlekker uit, maar vanwege de dessertwijn zijn ze een toetje voor volwassenen! Voor de kinderen kan je ze maken met witte druivensap of met aanmaak gemaakt van vlierbloesemsiroop*.
Het mooie aan dit nagerecht is dat je het van tevoren kunt maken en tot 2 dagen in de koelkast kunt bewaren voordat je het serveert. Maak een prachtige presentatie in een wijnglas, maar je kunt het ook bereiden in elk gewenst glas (het ziet er ook prachtig uit in een martini-glas!)

Dessertwijn

Ik heb dit toetje nu gemaakt van een Muscat dessertwijn, maar in principe kan je elk soort dessertwijn gebruiken. Elk land produceert wel een lekkere dessertwijn, of het nu een Moscato uit Italië, Moscatel uit Spanje, Muscat of Sauternes uit Frankrijk of een Auslese uit Duitsland of Oostenrijk is. Vraag eventueel jouw slijter of wijnboer welke wijn je hiervoor het beste kunt gebruiken. Het hoeft geen hele dure wijn te zijn, maar zeker ook geen goedkope! Gewoon een lekkere dessertwijn voor een redelijke prijs.
Gebruik wel een witte dessertwijn, zodat het fruit erin nog goed te zien is.

Gelatine

Om een gelei van de wijn te maken, heb ik gelatineblaadjes gebruikt. De gelei moet niet al te stevig worden, het moet net opgesteven zijn. Gebruik dus de hoeveelheid gelatineblaadjes die in het recept vermeld staan, dat is precies genoeg.
Of gebruik agar-agar als vegetarisch alternatief voor gelatine.

Vers fruit

Neem een mengsel van bessen, zoals frambozen, bosbessen, bramen en kleine aardbeien. Ik heb aardbeien en bramen gebruikt, maar neem rood fruit wat jij lekker vindt.

Tip:

Probeer ook eens deze heerlijke zommerse vlierbloesem panna cotta met aardbeien of aardbeien Crodino granita.

 

Recept Dessertwijngelei met zomerfruit:

Dessertwijngelei met zomerfruit. Dit is een heerlijke dessertwijngelei als nagerecht. Het ziet er spectaculair uit en is eenvoudig te maken.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 100 gr frambozen
  • 100 gr bramen
  • 100 gr blauwe bessen
  • 100 gr aardbeien
  • 750 ml Muscat dessertwijn
  • 7 blaadjes gelatine
  • 100 gr suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 ml slagroom

Instructies
 

  • Maak het fruit schoon en leg het een uurtje in de vriezer.
  • Week de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water.
  • Verwarm de wijn en suiker in een pan op een laag vuur zodanig dat de suiker oplost.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze op in de pan met het wijnmengsel.
  • Giet dit over in een schenkkan en laat het afkoelen.
  • Ondertussen verdeel je het bevroren fruit over de wijnglazen of glazen potjes.
  • Giet de nog vloeibare wijn hierover en laat de glazen afkoelen in de koelkast (dit duurt ongeveer 4-5 uur).
  • Serveer met een beetje slagroom welke lobbig geklopt is met vanillesuiker.

2 reacties

  1. "De wijn met HET water en suiker opzetten"
    Hoeveel water precies?
    Verder ziet het er erg lekker uit, ik wil dit recept van het weekend maken voor een etentje met vrienden

  2. Hoi Nita, foutje in het recept. Ik zou er geen water bij doen, dus alleen de wijn verwarmen. Veel succes ermee. Laat je even weten hoe het smaakte? Groetjes, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating