Ik heb lekker veel daslook in eigen tuin staan en probeer er steeds weer iets anders van te maken. Het is nu een heerlijke daslookboter met zwarte knoflook geworden. Ik heb er ook nog wat gele koolzaadbloemetjes voor de kleur in verwerkt. Deze gearomatiseerde boter is extreem veelzijdig, gebruik het om knoflookbrood te maken, of gesmolten over een gegrilde biefstuk of gepofte aardappel. Met dit moeiteloze recept kan je een van de mooiste smaken van de lente vangen en de rest van het jaar in je keuken gebruiken.
Daslookboter
De boter is ook lekker om vis en vlees te bedruipen, over aardappelen te smelten of op bij de borrel op stokbrood of een toastje. Verslavende kruidenboter boordevol lentesmaken. Een must tijdens het seizoen! Vries het in en je hebt er nog veel langer plezier van. Deze wilde kruidenboter is de meest smaakvolle kruidenboter die je maar kunt maken. Het seizoen is kort en elk jaar probeer ik er het beste van te maken. Van de gebruikelijke pesto tot mayonaise of pistou, daslook is super veelzijdig en voegt smaak toe aan alles waar je ze aan toevoegt.
Daslook
Ook bekend als wild garlic of berenknoflook is een van de meest smaakvolle wilde planten die je kunt vinden. Het groeit in vochtig plekken, velden, bossen of parken. Daslook heeft een kort seizoen. Afhankelijk van waar je woont, kun je tussen maart en juni gaan foerageren. In ons land is het nu de tijd om te gaan plukken, afhankelijk van het weer is half tot eind april de beste tijd daarvoor. Het verdient de voorkeur om het te plukken terwijl het nog geen (of slechts een paar) bloemen heeft. Zodra de bloemen verschijnen, zullen de bladeren harder worden en een deel van hun aroma verliezen.
En zorg er gewoon voor dat je de juiste plant kiest, niet verwarren met het lelietje-van-dalen of andere planten, dat is levensgevaarlijk! Zoals altijd bij het foerageren, moet je er 100% zeker van zijn dat je de juiste plant plukt en dat wat je plukt veilig is om te eten.
Je kunt het sowieso ruiken, het blad heeft namelijk een lichte knoflookgeur.
Maken
Het makkelijkste is om deze daslookboter te maken in een keukenmachine. Zorg er wel voor dat de roomboter zacht is.
Spoel de daslook goed schoon onder de koude kraan en slinger het dan droog.
Hak het grof voor de keukenmachine, maar hak het heel fijn als je geen keukenmachine gebruikt.
Beide manieren zijn prima, het belangrijkste verschil is de kleur van het mengsel. Als je het met een lepel in een kom mengt, blijft het mengsel wit met groene strepen. Als je het in de keukenmachine mengt, worden de bladeren fijner gehakt en wordt de boter levendig groen. Hoe dan ook, het zal geweldig smaken!
Tip:
Je hoeft er geen zwarte knoflook of eetbare bloemetjes in te verwerken. De zwarte knoflook geeft het een iets zoetere smaak en de bloemetjes zitten erin voor de kleur.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Daslookboter met zwarte knoflook:
Ingrediënten
- 50 gr daslook
- 250 gr zachte roomboter
- 6 teentjes zwarte knoflook
- eetbare bloemetjes
- peper en zout
Instructies
- Spoel de daslookblaadjes schoon en slinger ze droog in een slacentrifuge.
- Hak ze grof en doe ze in een keukenmachine.
- Verwerk ze een paar seconden tot ze heel fijn zijn gehakt, schraap ze langs de wanden van de machine.
- Voeg nu de zachte boter toe en mix de boter samen met de daslook.
- Snijd de zwarte knoflookteentjes fijn met de hand en spatel ze eventueel samen met eetbare bloemetjes door de boter.
- Breng het op smaak met peper en zout.
- Vorm de boter met een stuk huishoudfolie of bakpapier tot een rol en draai de uiteinden om een ‘cracker’ te vormen.
- Leg in de koelkast tot gebruik, haal het wel 10 minuten van tevoren eruit om iets zachter te laten worden.
- Je kunt het ook invriezen, daarin blijft het wel een paar maanden goed.