Citroen Tiramisu met Blauwe Bessen

Als je gek bent op de smaak van citroen, dan is deze citroen tiramisu met blauwe bessen in een glaasje echt iets voor jou! Daarbij is het nog supermakkelijk te maken en in principe hoeft dit dessert niet op te stijven in de koelkast. Dus instant genot in een glas. Zo simpel, romig en zomerfris! De heerlijke dessertklassieker zit in 15 minuten in het glas.

Tiramisu

Dit zomerse citroen tiramisu heeft geen eieren nodig om het heel lekker en leuk te maken in een glas. Een dessert zo luchtig, romig, fruitig en in 20 minuten klaar voor de koelkast. Dit is mijn variatie op het klassieke dessert.
Luchtige citroen-mascarponecrème, sappige gedipte koekjes en blauwe bessen compote.

Drie redenen deze tiramisu in een glas zo bijzonder lekker maken:
Sneller wordt het niet. En dat is precies hoe wij van zomerdesserts houden: heel simpel, ongecompliceerd en binnen een mum van tijd op tafel.
Je kunt het dessert ook buiten het korte blauwe bessenseizoen bereiden. Bevroren bessen maken seizoenen onafhankelijk.
Citroen en blauwe bessen zijn een match in heaven.

Citroen tiramisu met blauwe bessen

Compote

Breng de blauwe bessen met citroensap en suiker aan de kook en laat een paar minuten koken. Kook het tot je een dikke compote hebt, als het afkoelt wordt het nog dikker.
Proef of je het zoet genoeg vindt, zo niet voeg dan nog wat suiker toe.
Je kunt de compote van verse of van bevroren blauwe bessen maken.
De compote moet volledig afkoelen voordat ze in laagjes worden gelegd.

Glazen

Welke maat hebben de glaasjes? Dat is snel beantwoord: klein. Als je geen kleine glaasjes hebt (ongeveer 200 ml), gebruik dan grote en vul ze tot halverwege.
Je kunt gelijkmatige lagen maken, maar ik vind de gemarmerde look hier ook erg mooi.
Ik wissel de vulling dus altijd af met room en compote.
Je kunt de crème eventueel in een spuitzak doen, dan kan je de glaasjes makkelijker vullen hiermee.

Nog meer heerlijke citroentoetjes:

  1. Citroenmousse met Limoncello
  2. Syllabub met Limoncello en citroen
  3. Citroencake
  4. Citroen meringue taart
  5. Citroenijsjes
  6. Oeps ik liet het citroentoetje vallen

Tips:

  • Doe er zoveel citroenrasp in als je zelf lekker vindt. Dus tussendoor even proeven.
  • De halve citroen die je overhoudt, kan je in plakjes snijdt en als garnering in het glas steken als je dit leuk vindt.
  • Je kunt ook nog een Amaretti koekje verkruimelen op het mascarponemengsel in het glaasje.
  • Deze tiramisu in een glas is eenvoudig voor te bereiden. Vul de glaasjes gewoon de dag ervoor, dek ze af en zet ze in de koelkast tot ze worden geserveerd.
  • Er is tegenwoordig ook alcoholvrije Limoncello te koop, gebruik dat eventueel.
  • Als je ook zoveel van de citrus smaken houdt, dan is dit Fluweelzacht limoendessert in een glaasje misschien ook wel iets voor jou.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Citroen tiramisu met blauwe bessen:

Citroen tiramisu met blauwe bessen. Ben je gek op de smaken van citrus, maak dan dit heerlijke en makkelijke toetje met citroen en blauwe bessen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 Amaretti koekjes
  • 30 ml Limoncello
  • 1 citroen
  • 150 ml slagroom
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr mascarpone
  • 100 gr Griekse yoghurt

Compote

  • 300 gr blauwe bessen
  • ½ citroen, sap
  • 1 el suiker

Topping

  • 100 gr verse blauwe bessen
  • muntblaadjes

Instructies
 

  • Rasp de citroen met een fijne rasp en pers een halve citroen uit.
  • Compote: breng de blauwe bessen met citroensap en suiker aan de kook en laat een paar minuten koken. Laat dan goed afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker stijf en spatel hier voorzichtig de mascarpone, Griekse yoghurt en citroenrasp door.
  • Verkruimel boven elk glaasje 4 Amaretti koekjes en giet daar 1 eetlepel Limoncello over.
  • Verdeel de helft van dit roommengsel over vier glaasjes en lepel daar de blauwe bessencompote op. Herhaal dit nog een keer.
  • Top ze eventueel af met verse blauwe bessen en een takje verse munt.
  • Zet de glaasjes afgedekt met huishoudfolie in de koelkast voordat je ze serveert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating