Citroen cakejes met blauwe bessen in lavendelsiroop

Deze citroen cakejes met blauwe bessen in lavendelsiroop zijn heerlijk als dessert of bij de koffie of thee. Ik heb de cakejes met een ganzenei gemaakt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon 2 grote kippeneieren gebruiken.

 

Ganzeneieren

 

Ganzeneieren zijn heel erg geschikt om te gebruiken in cake omdat ze wat zoeter en romiger zijn dan kippeneieren. Ik krijg ze altijd van een vriend, wellicht kan jij ze ook van iemand krijgen. De eieren zijn alleen maar verkrijgbaar van half februari tot eind juni.
Omdat er een ganzenplaag is in Nederland, kunnen we behalve gans ook de eieren eten. Dit voorkomt dat er nog meer ganzen komen. En het is ook nog eens heel erg lekker.

 

Een ganzenei is behoorlijk groot, wil je dit gaan koken reken dan zeker op een kooktijd van 15 minuten. Maar een roerei van een ganzenei is ook niet te versmaden. Hier vind je mijn recept voor Scrambled egg van ganzenei met gerookte zalm en dille.
Een ganzenei heeft een hele grote prachtige gele dooier, erg lekker dus om er een roerei van te bakken.

 

Lavendelsiroop

 

Lavendelsiroop maak je van de blauwe bloemetjes van de lavendelstruik. Het geeft de siroop een heerlijke kruidige smaak. Lavendel is sowieso lekker om mee te koken. Gebruik er alleen niet teveel van, je wilt niet dat een gerecht naar lavendelzeep smaakt toch?
Ik had ooit een pot gedroogde lavendel gekregen en heb daar al diverse recepten mee gemaakt. Zoals bijvoorbeeld deze Runderstoof met lavendel (jaja ook bij vlees is het erg lekker), Lavendel zalm met rauwe asperges en biet en Lavendelkoekjes en Lavendelijs.

 

Ik had nog wat lavendelsiroop in de koelkast staan en dit leek me een lekkere combinatie met de blauwe bessen. Een verwennerij is het geworden, kan ik je vertellen.

 

Tips:

 

Hoe je zelf lavendelsiroop* kunt maken, lees je hier.
Je kunt de blauwe bessen ook verwarmen in vlierbloesemsiroop. Dit is te koop in de meeste supermarkten.
In plaats van deze mini tulbandvormpjes, kan je ook een muffin bakblik gebruiken om cakejes te maken.

 

 

Recept Citroen cakejes met blauwe bessen in lavendelsiroop:

Citroen cakejes met blauwe bessen in lavendelsiroop. Lekkere frisse kleine cakejes met een bijzondere saus erbij. Serveer het als toetje of bij de koffie.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Frans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr zachte boter
  • 200 gr rietsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 snufje zout
  • 1 vanillestokje
  • 1 citroen, rasp ervan
  • 60 ml lavendelsiroop*
  • 250 gr blauwe bessen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet de tulbandvormpjes in of leg de papieren vormpjes in een muffinbakblik.
  • Kluts de boter romig met de suiker, voeg dan de eieren toe en mix ongeveer 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg de yoghurt toe en mix nog even met de mixer.
  • Voeg nu de bakmeel, zout, merg uit vanillestokje en citroenrasp toe en meng dit met de hand door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, zet ze op een ovenplaat en schuif deze in de oven.
  • Bak de cakejes in ongeveer 20-22 minuten, check met een satéprikker of ze gaar zijn. Als deze er droog uit komt, zijn ze gaar en kan je de cakejes uit de oven halen. Laat afkoelen.
  • Meng in een pannetje de lavendelsiroop met de blauwe bessen en verwarm dit.
  • Serveer een cakejes op een schaal of schoteltjes en lepel er wat warme blauwe bessen lavendelsiroop bij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating