Dit spectaculair nagerecht is helemaal niet moeilijk om te maken. Met deze Champagne cranberry Kerstkrans maak je het Kerstdiner helemaal af. Je kunt het een of twee dagen van tevoren al maken, laat hem dan gewoon in de tulbandvorm goed afgedekt in de koelkast staan. Het is een charmante retro dessert, maar doet het nog steeds goed. Champagne, sinaasappellikeur en cranberrysap benadrukken de fruitige, zure tonen van de cranberry. En de gelatine verandert het mengsel in het perfecte, juweelachtige nagerecht.
Zijn jullie klaar voor de Kerstdagen? Mijn menu is bijna klaar, met nog een paar kleine aanpassingen. Eén ding is zeker, ik heb genoeg eten voor twee keer zoveel mensen, wat goed nieuws is voor degenen onder ons die uitkijken naar restjes! Deze Champagne cranberry Kerstkrans wordt zeker een van de nagerechten.
Gelei
Dit nagerecht is een gelei (jelly) in de vorm van een kerstkrans. Gemaakt van Champagne, maar je mag ook een Prosecco of Cava gebruiken. Gevuld met lekkere cranberries, kerstachtiger wordt het niet.
De gelei maak je met gelatineblaadjes, of als vegetarisch alternatief agar agar. De gelei moet net stijf genoeg zijn om heelhuids uit de vorm te komen, maar mag nog een beetje wiebelig zijn.
Deze Dessertwijngelei met zomerfruit en Rode wijngelei zijn ook zo lekker.
Cranberries*
Voor dit recept kan je verse of bevroren cranberries gebruiken. De bevroren cranberries hebben als voordeel, dat de gelei wat sneller opstijft. De kleur van de cranberry komt echt tot zijn recht, het gloeit bijna rood.
De cranberries worden niet gekookt, maar zo in het dessert verwerkt. Je zou ze eventueel even mee kunnen koken in de Champagne, dan worden ze wat zachter. Hiervoor kan je dan de verse cranberries gebruiken.
Het suikergehalte in dit recept lijkt misschien hoog, maar verse cranberries zijn extreem zuur en vereisen een flinke hoeveelheid zoetheid om dat tegen te gaan. Ik denk dat je het eindproduct goed in balans zult vinden. Gebruik kristalsuiker of een suikervervanger in de Champagne gelei.
Meer verrukkelijke Kerstdesserts:
- Witte chocolade monchoutaart
- Pavlova krans met stoofpeertjes
- Chipolatabavarois
- Queen of puddings
- Feestelijke griesmeelpudding met rode bessensaus
- Tiramisu Trifle met Amaretto
- Kersttaartje met cranberries
Tip:
- Ik gebruikte een 2 liter siliconen tulbandvorm.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Champagne cranberry Kerstkrans:
Ingrediënten
- 500 ml Champagne, demi-sec
- 250 gr kristalsuiker
- 7 gelatineblaadjes
- 1 scheut sinaasappellikeur
- 250 ml cranberrysap
- 250 gr cranberries*
Erbij
- 250 ml slagroom
- 50 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
Instructies
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Giet de champagne (of Prosecco) in een kookpan en breng met de suiker aan de kook tot de suiker is opgelost.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los deze op in de champagne. Giet er een scheut likeur en de cranberrysap bij. Giet dan over in een schenkkan en laat het afkoelen.
- Vet met een kwastje de tulbandvorm in met neutrale olie. Verdeel de bevroren cranberry's over de bodem.
- Houd ongeveer 8 cranberries over voor de garnering. Giet het nog vloeibare champagnemengsel hierover.
- Zet in de koelkast om op de stijven (dit duurt ongeveer 6 uur).
- Klop voor het serveren de slagroom met de suiker en vanillesuiker stijf en doe het in een spuitzak.
- Leg een grote schaal of bord op de tulbandvorm en draai deze voorzichtig om.
- Serveer de krans met wat gezoete opgeklopte slagroom en wat cranberries erop.