Carpaccio van geroosterde knolselderij

De ‘vergeten’ knolselderij maakt helemaal zijn comeback. Daar waar hij heel lang alleen maar gebruikt werd in de erwtensoep, speelt hij nu de hoofdrol in vele gerechten. Je kunt de knolselderij in z’n geheel braden of roosteren in de oven en zo serveren. Of maak er deze te lekkere carpaccio van geroosterde knolselderij.

 

Knolselderij

 

Knolselderij is familie van bladselderij. Deze bruine knol is roomwit van binnen en is niet een bekende groente om te verwerken in de keuken, behalve dan in de snert. Maar je kunt zoveel meer met deze knol. Het is een aromatische en kruidige groente welke supergezond is omdat het vol zit met vitamines, mineralen en voedingsvezels. De knol is het hele jaar door verkrijgbaar, alhoewel het als echte wintergroente bekend staat.

 

Het schillen van deze knol is wel een ‘dingetje’, gebruik een dunschiller als je hem in z’n geheel wilt verwerken zoals in dit recept. Of snijd hem anders in plakken en schil de plakken dan met een mesje. Verwerk het wel direct na het snijden, de knolselderij verkleurt namelijk heel snel naar het snijden.

 

Naast in de erwtensoep kan je nog veel meer met deze knol. Rooster hem in z’n geheel in de oven en serveer hem als ‘braadstuk’, maak er een lekkere knolselderijsoep van, gebruik hem als aardappelvervanger in stamppotten, maak er een heerlijke puree van of verwerk het rauw in de bekende remoulade salade en Waldorf salade. En ik heb ook nog een recept voor een heerlijke Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook voor jullie.

 

Een knolselderij weegt gemiddeld tussen de 500 en 750 gram. Als je er puree van wilt maken is dit voldoende voor 2-3 personen.
Koop wel een stevige fris uitziende knol.
Als je een hele knol wilt roosteren in de oven, duurt dit wel even. Reken maar op twee uur. Maar verder heb je weinig werk eraan, je hebt alleen wat geduld nodig.

 

Tips:

 

Het recept van de rozemarijnzout kan je hier vinden. Maar je kunt ook rozemarijn fijnhakken en dit gebruiken over de knolselderij.
In plaats van 1 grote knolselderij, kan je ook 2 kleintjes nemen.

 

Recept Carpaccio van geroosterde knolselderij:

Carpaccio van geroosterde knolselderij. Deze bijzondere carpaccio wordt gemaakt van een in de oven geroosterde knolselderij. Leuk voor een speciaal etentje.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Salades, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote knolselderij
  • 2 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 1 knoflookteen
  • 1 el rozemarijnzout*
  • peper
  • # kaascrème#
  • 150 ml (halfvolle) melk
  • 100 gr oude kaas
  • 4 takken peterselie
  • 50 gr walnoten
  • oude kaas

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 200˚C. Schil de knolselderij en snijd de wortels eraf. Rasp de knoflook. Meng de olie met de honing, knoflook, rozemarijnzout en peper.
  • Leg grote vellen aluminiumfolie op het aanrecht. Leg de knolselderij erop en smeer deze in met het oliemengsel. Pak de knolselderij goed in en leg het op een ovenplaat.
  • Schuif deze in de oven en rooster de knolselderij in ongeveer 2 uur gaar. Check na 1,5 uur of hij al zacht is door er met een scherp mes in te prikken. Zo niet laat nog in de oven staan.
  • Haal de knolselderij uit de oven als deze gaar is en pak ze uit. Laat iets afkoelen voordat je hem in hele dunne plakken snijdt.
  • Kaascrème: verwarm de melk in een kookpan, rasp de kaas fijn en voeg deze beetje bij beetje aan de melk toe totdat alle kaas is gesmolten.
  • Schuim de melk met kaas op met een staafmixer.
  • Hak de peterselieblaadjes en walnoten grof. Schaaf de kaas in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes knolselderij op de borden, schep het de saus met schuim naast de knolselderij en garneer met de kruiden, noten en kaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating