Dit heerlijke broodje sweet & sticky kipdijfilet kan je eten als lunch of als avondeten. Het is weer zo’n Amerikaans recept wat ik graag van manlief maak. Omdat hij 26 jaar in Amerika gewoond heeft, staan er diverse Amerikaanse recepten op de site. Zo ook dit lekkere broodje, waar je jouw vingers bij aflikt.
Ik weet zeker als jij dit broodje eens gemaakt hebt voor je gezin of partner, dat er vaker om gevraagd zal worden.
Wij vonden het zo lekker, dat we zelfs twee broodjes elk ervan gegeten hebben.
Sweet & Sticky
Zoet en kleverig is de kip, nadat je hem in de saus hebt gebakken. Je kunt de saus naar smaak pittiger of minder pittig maken. Wat jij maar lekker vindt.
Het Amerikaanse recept wordt meestal gemaakt van behoorlijk wat ingrediënten zoals bruine basterdsuiker, honing of maple syrup, molasses, sojasaus, ketchup, hot sauce, verse gember en knoflook. Maar hé, wij hebben zoete chilisaus die kan heel veel van deze ingrediënten vervangen. Ik vind het wel lekker om er nog een teentje knoflook en een hete saus in de vorm van Sriracha doorheen te mengen. Maar dat is mijn persoonlijke smaak.
Kip
Ik heb kipdijfilets gebruikt en deze platgeslagen tussen twee vellen huishoudfolie. Dit serveert wat makkelijker op een broodje en hierdoor is de kip veel sneller klaar.
Je kunt ook kipfilet gebruiken, ik zou dit dan in dunne repen snijden en verder zo bakken als in het recept vermeld staat.
Je kunt deze saus ook gebruiken om sweet & sticky drumsticks te maken. Ik zou dit dan in de oven bereiden en wellicht wat meer saus maken.
Tips:
Sriracha is een pittige saus gemaakt van rode pepers. Deze is te koop bij de meeste supermarkten. Kan je het niet vinden, vervang het dan door sambal.
Probeer ook eens deze Amerikaanse Philly Cheese Steak Sandwich.
Recept Broodje sweet & sticky kipdijfilet:
Ingredients
- 4 Ciabatta broodjes
- 2 el arachideolie
- 4 el mayonaise
- 50 gr baby spinazie
- 1 bakje kiemgroente
- #ingelegde ui#
- 1 rode ui
- 70 ml appelciderazijn
- ½ tl zout
- ½ tl suiker
- 4 kipdijfilets
- 50 ml zoete chilisaus
- 50 ml sojasaus
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 1 tl Sriracha
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de rode ui in dunne ringen en doe dit in een jampotje samen met de azijn, zout en suiker. Schud het potje goed door en laat even marineren.
- Meng de zoete chilisaus, sojasaus, knoflook en Sriracha met elkaar in een mengbeker.
- Sla de kipdijfilets plat tussen twee vellen plastic huishoudfolie.
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de kipdijfilets aan beide kanten goudbruin op hoog vuur.
- Giet nu de saus erbij en laat de kip hierin garen op middelhoog vuur totdat de kip gaar is en de saus is ingedikt (in ongeveer 5-7 minuten).
- Snijd de broodjes doormidden. Beleg de onderste helft van het broodje met de mayonaise, baby spinazie, kip met saus, ingelegde uien en de kiemgroente.
- Leg de bovenste helft van het broodje erop en serveer direct.