Boterzachte kool uit de oven

Het is winter en de verse groenten van het land zijn wat beperkt. Het is vooral veel koolsoorten, boerenkool, knolgroenten, spruitjes en penen zoals wortelen en pastinaken. Stuk voor stuk heerlijke groenten, waar je heel veel verschillende gerechten van kunt maken. Zoals bijvoorbeeld met kool. Ik heb voor jullie een zalig recept voor een boterzachte kool uit de oven. In principe kan je dit met de meeste koolsoorten wel maken. Kool is nog nooit zo lekker geweest en hoe leuk is het om zo’n schaal met kool te serveren tijdens een speciaal etentje thuis.

 

Koolsoorten

 

In mijn blog Koolsoorten kan je alles lezen over de verschillende soorten kool en wanneer ze in het seizoen zijn. De rode spitskool die ik gebruikt heb in dit recept is een kruising tussen spitskool en rode kool. Het is een hele gezonde kool, het bevat namelijk heel veel vitamine C en dat kunnen we in de winter wel gebruiken.

 

De smaak is hetzelfde als de gewone rode kool, maar deze kool heeft het voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten.
Als je een andere kool gebruikt voor dit recept, houd dan rekening met een iets langere bereidingstijd.
Ik heb een lekker recept met rode spitskool voor je, namelijk deze Roergebakken rode kool.

 

Met een simpele kool, kan ja dus een heerlijk bijgerecht maken. Bak de stukken kool eerst goudbruin aan in een pan en leg ze dan in een ovenschaal. Het resultaat is een boterzachte kool met heel veel smaak. Een heerlijke kool wat je zelfs als hoofdgerecht voor vegetariërs kunt serveren.
Maar ook lekker als bijgerecht bij varkensrack of buikspek, kip of kalkoen. En hierbij is een aardappelpuree of polenta ook een goede combinatie.

 

 

Recept Boterzachte kool uit de oven:

Boterzachte kool uit de oven. 's Winters zijn er volop diverse koolsoorten te koop. Maar wat doe je ermee? Nou deze heerlijke boterzachte kool maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerechten, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 rode spitskool
  • 4 el olijfolie
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 el mosterd
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 el honing
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren van de kool, snijd de kool doormidden en deze helft weer in vier parten.
  • Meng de bouillon met de mosterd en geraspte knoflook in een ovenschaal.
  • Verhit de helft van de olie en karwijzaadjes in een antiaanbakpan en rooster hierin vier stukken kool een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Schik ze dan in de ovenschaal.
  • Herhaal dit met de andere vier parten kool. Bestrooi de kool met peper en zout en lepel de honing erover.
  • Schuif de schaal in de oven en gaar dit in ongeveer 45-60 minuten tot de kool boterzacht is. Haal de schaal uit de oven en zet het op tafel (pas op …. de schaal is heet).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating