Baked beans

Baked beans oftewel gebakken/gestoofde bonen uit de oven is een traditioneel Amerikaans barbecue bijgerecht. Heerlijk bij spareribs, brisket en/of maïsbrood. Ik had dit gerecht al diverse keren voorbij zien komen in Amerikaanse kookprogramma’s en werd daar toch wel nieuwsgierig naar. Manlief kende het gerecht natuurlijk en vond het superleuk dat ik het ging maken. Nou ik kan je vertellen dat ik helemaal om ben, het is een onweerstaanbaar lekker gerecht bij de barbecue.

 

Baked beans

 

Het is een gerecht dat traditioneel uit gekookte witte bonen bestaat die vervolgens gedurende een lange tijd op lage temperatuur in een saus gebakken wordt. Ik was toch wel erg benieuw hoe dit gerecht ooit ontstaan is en heb het opgezocht. Oorspronkelijk bakten de Indianen bonen met ahornsiroop. De inheemse Amerikanen mengden bonen, ahornsuiker en berenvet in aardewerken potten die ze in kuilen plaatsten die “bonengaten” werden genoemd en die waren bekleed met hete stenen om langzaam en gedurende een lange periode te koken.

 

De Engelse kolonisten hebben dit gerecht vanaf de 17e eeuw overgenomen, zij gebruikten bruine suiker of melasse en spek of ham in plaats van het berenvet. Zij lieten de bonen
urenlang in gietijzeren potten (Dutch oven) boven het vuur sudderen.
Traditioneel werden de gedroogde bonen een nacht geweekt, gestoofd tot ze zacht waren (voorgekookt) en vervolgens langzaam gestoofd in een gietijzeren bonenpot.

 

Barbeccue

 

Tegenwoordig worden gebakken bonen in de Verenigde Staten standaard geserveerd bij de barbecue en picknicks. Bonen in een saus van bruine suiker of glucosestroop (met of zonder tomaten), zijn overal in de Verenigde Staten verkrijgbaar.
Er bestaan heel veel recepten voor de baked beans, zo kan het gemaakt worden met ahornsiroop, melasse of bruine suiker en met of zonder spek en/of tomaten.

 

Je kunt de gedroogde bonen gebruiken en deze een nacht laten weken, of je gebruikt gekookte bonen uit een blik of pot. Het gerecht kan gemaakt worden op de barbecue, in een oven of een slowcooker.
Het resultaat is een gerecht wat zoet, hartig, rokerig en een beetje pittig is. Het lijkt een heel kleine beetje op een zoete chili con carne. Je kunt het warm en koud eten.

 

En ja het is een hele lijst met ingrediënten geworden, maar het is echt het proberen waard. Verdubbel het recept als je heel veel eters hebt, of vries de helft in voor een volgende keer.
Maak het zo zoet of pittig als jij lekker vindt.

 

Tips:

 

Ik heb reuze witte bonen gebruikt voor dit gerecht, maar je kunt gewone witte bonen nemen.

Gebruik een lekkere rokerige barbecuesaus.

De stroop die ik gebruikt heb is de Hollandse dikke stroop.

 

 

Recept Baked beans:

Baked beans oftewel gebakken/gestoofde bonen uit de oven is een traditioneel Amerikaans barbecue bijgerecht. Heerlijk bij spareribs, brisket en/of maïsbrood
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Barbecue, Bijgerechten
Keuken Amerikaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 1 blik (800 gr) witte bonen
  • 1 grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 el barbecuesaus
  • 1 el Worcestershiresaus
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el stroop
  • 1 el mosterd
  • 1 tl Sriracha
  • 100 ml bouillon
  • peper en zout

Instructies
 

  • Giet de bonen af in een vergiet (spoel ze niet af). Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • Bak de spekjes in 1 eetlepel olie in een pan tot ze goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bak in dezelfde pan in het spekbakvet de uien in ongeveer 2 minuten, voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee. Doe de spekjes er weer bij.
  • Giet het blikje tomatenblokjes in de pan en voeg de barbecuesaus, Worcestershiresaus, bruine suiker, stroop, mosterd, Sriracha en de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Laat dit 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur en doe dan de witte bonen erbij en meng alles goed door elkaar. Laat dit nog 10 minuten pruttelen.
  • Doe het mengsel dan in een ovenschaal of gietijzeren pan en zet het in de oven of plaats de gietijzeren pan op de indirecte zone van de barbecue. Laat het ongeveer 2 uur garen.
  • Roer af en toe en check of de saus niet te droog wordt. Na 2 uur moeten de bonen lekker zacht geworden zijn en de saus ingedikt.
  • Haal de pan van de barbecue of de schaal uit de oven, bestrooi eventueel met gehakte peterselie en zet op tafel. Enjoy!

2 reacties

  1. Super heerlijk!!!!

    Echter ik heb de bonen niet 2 uur in de oven gedaan, dit omdat ze uit pot kwamen en ik bang was dat ze prut werden. Maar man , wat een heerlijke smaak. En bak je spekjes krokant!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating