Ik heb een lekkere dip voor bij de borrel of op brood voor jullie, namelijk baba ganoush. En die kan je heel makkelijk zelf thuis maken. Zoveel lekkerder dan uit de supermarkt en het voordeel is dat je het naar eigen smaak kunt maken. Serveer het met lekker brood bij de borrel of maak een hele tafel met Midden-Oosterse hapjes.
Wat is baba ganoush
Baba Ganoush is een zijdezachte dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin, knoflook en citroensap. Soms wordt er ook Griekse yoghurt door gemengd. Het gerecht komt uit het Midden-Oosten en wordt daar geserveerd met pitabrood, groenten en olijven.
Ik ben er gek op en daarom heb ik zelfs twee recepten hiervan op de site staan, namelijk ook nog een met zwarte knoflook. Die is ook erg lekker.
De typische smaak van deze dip komt van de geroosterde aubergines en natuurlijk ook van de sesampasta tahin. Je kunt de aubergines roosteren op de barbecue of onder de grill in de oven. Het mag echt zwart geblakerd zijn. Hierdoor trekt de rokerige smaak in het vruchtvlees. De schil eet je dus niet.
Je moet er dus wel even de tijd voor nemen, het rondom roosteren van de aubergines en daarna het garen, neemt wat tijd in beslag. Maar dan maak je ook wel iets heerlijks!
Serveren
Doe de baba ganoush in een schaaltje en giet er een beetje lekkere olijfolie over en bestrooi het eventueel met pul biber (pepervlokken), za-atar, sumac, dukkah en/of verse groene kruiden.
Geef er lekker Turks brood, platbrood of pitabroodjes bij.
Ook lekker is het om er nog zelfgemaakte hummus, Muhammara paprikadip en/of olijven bij te serveren.
Tips:
Deze dip is vegetarisch en als je de Griekse yoghurt weglaat is het ook vegan.
De dip is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens een verantwoord gerechtje.
Baba Ganoush blijft goed afgesloten ongeveer vier dagen goed in de koelkast.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Baba ganoush:
Ingredients
- 2 grote aubergines
- 1 teentje knoflook, geraspt
- 50 gr tahin (sesampasta)
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- olijfolie
- 1 el za'atar kruiden
Instructions
- Zet de oven aan op de grillstand en 200˚C.
- Spoel de aubergines schoon, droog ze en prik rondom gaatjes in de aubergines.
- Leg ze op een ovenplaat en schuif ze in de oven vlak onder de grill.
- Grill ze rondom, de schil moet 'zwart geblakerd' zijn. Zet de grill uit en laat de aubergines nog ongeveer 30 minuten in de oven liggen zodat ze verder kunnen garen.
- Haal de aubergines uit de oven en laat ze iets afkoelen. Snijd ze doormidden en lepel het vruchtvlees eruit. Hak het vruchtvlees fijn en doe het in een schaaltje.
- Meng het met de knoflook, tahin, yoghurt citroensap en de kruiden.
- Schenk er een beetje olijfolie over en bestrooi het met specerijen en verse kruiden.