Zowel kinderen als volwassenen zijn dol op deze Aziatische sticky gehaktballetjes met een zoete, kleverige saus. Deze snelle en makkelijke Aziatische gehaktballetjes zijn perfect voor een drukke doordeweekse maaltijd wanneer je maar twintig minuten hebt om te koken.
Ze zijn hartig en zoet en zo overheerlijk met een umami-smaak. Je kunt ze als hoofdgerecht of borrelhapje eten. Dit is een van mijn makkelijke gehaktballetjesrecept die je vast wilt bewaren voor later.
Waarom je dit recept geweldig zult vinden
De smaakvolle sticky saus maakt het gerecht helemaal af.
Supersnel. Dit recept is klaar in minder dan twintig minuten. Je mengt de gehaktballetjes en bakt ze vijftien minuten. Maak de saus en kook de rijst terwijl de gehaktballetjes bakken en het eten wordt geserveerd!
Veelzijdig. Serveer met witte rijst, bloemkoolrijst of met bijgerechten zoals aardappelpuree, maïs, sperziebonen of salade.
Het is het perfecte borrelhapje voor feestjes.
Ingrediënten gehaktballetjes:
- Rundergehakt. Ik geef de voorkeur aan rundergehakt, maar je kunt ook h.o.h., varkensgehakt of kipgehakt gebruiken.
- Lente-uien. Ik vind fijngesneden lente-uien heerlijk in gehaktballetjes of zelfs hamburgers. Je kunt het eventueel vervangen door een gesnipperd uitje.
- Sojasaus. Dit geeft een lekkere umami smaak aan het gehakt. Je kunt het eventueel vervangen door zoute (asin) ketjap.
- Chili knoflooksaus. Ben dol op deze saus, je kunt het vinden in de grotere supermarkten of toko’s. Vervang het door sambal en een teentje knoflook.
- Sesamolie. Dit geeft een lekkere geroosterde sesamsmaak.
- Panko broodkruimels. Deze broodkruimels zijn lichte, bladerige kruimels met een vrij grote diameter, maar dun. Vervang het door verkruimeld beschuit.
Meer geweldige recepten voor gehaktballen:
- Spaanse gehaktballetjes Albóndigas
- Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus
- Zweedse gehaktballetjes
- Gehaktballetjes in Maleisische currysaus
Tips:
- Meng en vorm de gehaktballetjes met de hand. Dit is een geweldige taak om de kids te laten helpen en ze in de keuken te krijgen.
- Ik hield deze maaltijd simpel met alleen de gehaktballetjes in saus geserveerd op bloemkoolrijst.
- Je kunt het ook serveren met gekookte rijst, noedels, gestoomde broccoli, sugar snaps of roerbakgroenten.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Aziatische sticky gehaktballetjes:
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gr rundergehakt
- 2 lente-uien fijngesneden
- 2 el sojasaus
- 1 tl chili knoflooksaus
- 1 el sesamolie
- 2 el Panko broodkruimels
Saus
- 5 el sojasaus
- 2 el honing
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl chili knoflooksaus
Garnering
- 2 tl sesamzaadjes
- 1 lente-ui
Instructies
- Gehaktballetjes: Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een kom. Vorm er 24 kleine balletjes van.
- Verhit olie in een koekenpan en bak de balletjes in 5–7 minuten rondom goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
- Glazuur: Gebruik dezelfde pan en voeg sojasaus, honing, rijstazijn, sesamolie, gember en chili knoflooksaus toe. Breng zachtjes aan de kook en laat de saus indikken tot een stroperig glazuur (2–3 minuten).
- Doe de gehaktballetjes terug in de pan en schep goed om totdat alle balletjes bedekt zijn met de saus. Laat nog 2–3 minuten zachtjes sudderen.
- Serveer de gehaktballetjes met gestoomde rijst en werk af met sesamzaadjes en lente-ui.



