Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn gemaakt met lamsgehakt maar je kunt ook heel goed rundergehakt gebruiken. Verder wordt het gehakt gemengd met ui, knoflook, kruiden en Marokkaanse specerijen. En wauw, wat zijn ze heerlijk! Traditiegetrouw bevat dit recept geen eieren, brood of zuivelproducten. Deze smaakvolle kleine balletjes, gestoofd in een goed gekruide tomatensaus, is een heerlijk hoofdgerecht met couscous of rijst en een salade.

Marokkaanse gehakballetjes

De Marokko gehaktballetjes zitten boordevol heerlijke Marokkaanse specerijen, net als de tomatensaus waarin ze worden gestoofd. Komijn, paprika, kurkuma, kaneel en pul biber zijn klassieke Marokkaanse specerijen. Ze brengen een opwindende, complexe smaakdiepte en subtiele hitte met zich mee in dit heerlijke gerecht.
En de opvallende smaken en heerlijke aroma’s van dit gerecht nemen je mee naar het prachtige, kleurrijke Marokko, de thuisbasis van enkele van de lekkerste gerechten ter wereld.

Hoe maak je deze Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus

De goed gekruide gehaktballetjes zijn gemakkelijk te maken. En om tijd te besparen, start je met de saus en terwijl deze kookt, maak je de gehaktballetjes.
Om de tomatensaus te maken (met verse tomaten, uit blik of tomaten frito), bak je een gesnipperde ui in olie gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg de kruiden toe: komijn, paprika, kurkuma, zout, kaneel, pul biber en zwarte peper, en bak dit ongeveer twee minuten. Doe vervolgens de tomaten (frito) erbij en laat de saus lekker sudderen.

Terwijl de saus pruttelt, bereid je de gehaktballetjes. Meng het rundergehakt (of lamsgehakt) met de geraspte ui, fijngehakte knoflook, gehakte verse koriander en zout, zwarte peper, pul biber, komijn en paprika. Rol het vleesmengsel in kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal. De gehaktballetjes kunnen eerst in een beetje olie worden gebakken of rauw aan de saus worden toegevoegd.

Laat de gehaktballetjes afgedekt in de tomatensaus 10 minuten sudderen. Het is van het grootste belang om de hitte zo laag mogelijk te houden, zodat er vrijwel geen bubbels ontstaan. Als de gehaktballetjes in de saus koken, worden ze taai. Langer en langzamer sudderen levert heerlijke malse gehaktballetjes op.

Wat kun je bij de Marokkaanse gehaktballetjes eten:

Je wilt iets erbij om van de heerlijke saus te genieten. Parelcouscous, rijst of knapperig brood zijn allemaal geweldige keuzes. Marokkaanse maaltijden bevatten altijd veel groenten. Een frisse bladsalade past goed bij dit gerecht. Zo ook deze Arabische wortelsalade.

Andere heerlijke Marokkaanse recepten om te proberen:

Kiptajine met ingelegde citroen
Tajine met rundvlees en pompoen
Marokkaanse runderstoofpot

Tips voor de Marokkaanse gehaktballetjes:

Gebruik runder- of lamsgehakt voor deze balletjes.
En deze saus lijkt me ook erg lekker met blokjes gebakken vis, kip of halloumi.

De saus kan je maken met verse tomaten in kleine blokjes gesneden, of met een blik tomatenblokjes. Ik heb de saus gemaakt van een pakje tomaten frito van Heinz en 200 gr cherrytomaatjes. Als je een blokje runderbouillon aan de saus toevoegt, krijgt die nog meer smaak.

Pul biber* oftewel Aleppo peper vind je in de Turkse supermarkten. Je kunt het vervangen door chilipoeder.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten. 

Recept Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus:

Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Deze smaakvolle balletjes, gestoofd in een goed gekruide tomatensaus, is een heerlijk hoofdgerecht met couscous.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 45 minuten
Keuken Marokkaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 3 el olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl pul biber*
  • peper en zout
  • 200 gr cherrytomaatjes
  • 350 gr tomaten frito
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse koriander
  • peper en zout
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl pul biber of chilipoeder
  • ¼ tl kaneelpoeder

Instructies
 

  • Saus: Snipper de ui en fruit de ui in een pan in de olie op middelhoog vuur gedurende 5 minuten, al roerend, tot ze zacht beginnen te worden. Snijd de tomaatjes in kwarten.
  • Voeg de specerijen en bak al roerend 2 minuten. Voeg de tomaatjes en tomaten frito toe, breng de saus aan de kook en laat dan op laag vuur, afgedekt, pruttelen in ongeveer 10 min.
  • Balletjes: Rasp de ui en knoflook en hak de koriander fijn. Meng het gehakt voorzichtig met de geraspte ui, knoflook, 3 eetlepels gehakte koriander, specerijen, peper en zout.
  • Rol het gehakt in balletjes ter grootte van een pingpongbal. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Wanneer de saus 10 minuten heeft gekookt, voeg je de gehaktballetjes toe, dek je de pan af en kook je de gehaktballetjes gedurende 5-10 minuten op de laagst mogelijke stand.
  • Garneer het gerecht met de overgebleven gehakte koriander.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating