Aubergine schnitzel met parelcouscous

Deze aubergine schnitzel met parelcouscous is een heerlijk vegetarisch gerecht. Een leuke manier om een keer iets anders te doen met een aubergine. Een gezonde schnitzel die lekker krokant van buiten is en zacht vanbinnen. Zo’n knapperig korstje maakt deze zelfgemaakte groente schnitzel superlekker.

 

Aubergines

 

Eet jij wel eens aubergines, of weet je niet wat je ermee kan doen? De aubergine wordt niet veel zo gegeten in ons land en dat is jammer, want het is een veelzijdige groente.
De paarse vruchtgroente behoort tot de nachtschadegroenten net zoals de aardappel, paprika, tomaat en Spaanse peper. Vooral in de Middellandse Zee landen wordt deze groente veel gebruikt in de keuken.

 

Aubergines hebben weinig smaak van zichzelf, waardoor je deze groente op heel veel verschillende manieren kunt bereiden. Omdat het vruchtvlees alles opzuigt als een spons, is het lekker om smaakmakers eraan toevoegen. Het is op deze manier een ideale vleesvervanger.

 

Als je de aubergines in de lengte in plakken snijdt, lijken ze ook een beetje op schnitzels.
De krokante korst op deze aubergine schnitzels maak je van Panko (Japans paneermeel), Parmezaanse kaas en specerijen zoals za’atar en gerookte paprikapoeder of chilipoeder.

 

Parelcouscous

 

Ik ben gek op parelcouscous, die mini bolletjes pasta waar je zoveel mee kunt doen. Je hoeft het maar heel kort te koken, na ongeveer 10 minuten is het al gaar. Ik kook meestal twee of drie keer zoveel parelcouscous. Als je dit na het koken met koud water afspoelt, kan je het in porties in de vriezer bewaren. Dan hoef je het niet te koken als je eens snel een lekker gerecht met parelcouscous wilt maken.
Je vindt het in de grotere supermarkten of Turkse winkels.

 

Omdat ik er zo gek op ben op parelcouscous, kan je diverse recepten hiermee vinden op de site, zoals bijvoorbeeld deze Parelcouscous salade met bietjes, mierikswortel en dille of Parelcouscous met geroosterde pompoen en groenten.

 

Tips:

 

Je kunt er een vegan gerecht van maken door de Parmezaanse kaas en ei te vervangen door plantaardige vervangers hiervoor.

Serveer er eventueel nog een groene salade bij aangemaakt met een beetje olijfolie en citroensap.

Houd je niet van koriander, vervang het dan door peterselie.

 

 

Recept Aubergine schnitzel met parelcouscous:

Aubergine schnitzel met parelcouscous. Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht, met een gezonde schnitzel die lekker krokant en zacht is.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Salades, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote aubergine
  • 80 gr panko
  • 2 el za’atar kruidenmix
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei (L)
  • 40 gr bloem
  • peper en zout
  • olie om in te bakken
  • 200 gr parelcouscous
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • ¼ ingelegde citroen
  • 1 tl harissa
  • 15 gr koriander en munt
  • 25 gr cranberry's
  • 20 gr pistachenoten
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 tl harissa

Instructies
 

  • Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.
  • Meng de panko met de za’atar kruiden, gerookte paprikapoeder, Parmezaanse kaas en peper en zout op een bord.
  • Kluts het eieren in een kom. Wentel de aubergines eerst door de bloem, dip ze dan in het eimengsel en bedek ze dan met de panko.
  • Verhit een laag olie in een grote koekenpan en bak hierin (op niet te hoog vuur) de aubergineplakken ongeveer 2-3 minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg ze op een bord met keukenpapier om uit te lekken.
  • Kook ondertussen de couscous volgens de aanwijzing van de verpakking en giet dan af.
  • Snijd het restant van de aubergine in kleine blokjes en bak deze tot ze zacht zijn, voeg op het laatst de lente-ui toe en bak deze even mee. Dit gaat door de parelcouscous.
  • Lepel het vruchtvlees uit de ingelegde citroen en snijd de schil in kleine blokjes. Meng dan alle ingrediënten voor de couscous door elkaar.
  • Maak de parelcouscous salade aan met 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel pekelwater van de ingelegde citroen.
  • Voor de saus mix je de yoghurt met de harissa en breng het op smaak met peper en zout. Lepel de parelcouscous salade op de borden met de aubergine ernaast en de saus apart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating