Ook deze Arabische ratatouille met halloumi frietjes is weer een bijzonder gerecht geworden in onze vegetarische maand januari. Lekkere smaakexplosie door de diverse specerijen en kruiden uit het Midden-Oosten. Ras-el-hanout kruidenmix en harissa is tegenwoordig wel in elke supermarkt te koop. Harissa is een pittige rode saus uit de Arabische keuken. Deze word gemaakt van rode pepers, tomaten, koriander, komijn en knoflook. Als je dit niet kunt vinden gebruik dan sambal ervoor in de plaats.
Sumac en granaatappelmelasse vind je in de grotere supermarkten of in de Turkse winkels.
Heb je de smaak van halloumi nu te pakken? Dan heb ik nog een lekker salade voor je met deze heerlijke ‘bakkaas’, namelijk Salade met halloumi en sinaasappel.
Arabische ratatouille met halloumi frietjes. Oh wat een heerlijk vegetarisch gerecht is deze Arabische ratatouille met halloumi frietjes geworden.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
Ratatouille
- 1 grote rode ui
- 2 tenen knoflook
- 2 rode puntpaprika's
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 150 gr cherrytomaatjes
- 1 tl kaneel
- 2 el ras-el-hanout
- 1 el harissa
- 1 blik linzen
- 1 handvol rozijnen
- 2 el honing
- olijfolie
- peper en zout
- #halloumi frietjes#
Halloumi frietjes
- 2 x 225 gr halloumi
- olijfolie
Erbij
- 80 ml Griekse yoghurt
- 1 tl ras-el-hanout
- zout
- 1 el sumac
- 4 el granaatappelmelasse
- 6 takken koriander
- 4 el granaatappelpitjes
Instructies
- Snipper de rode ui en rasp de knoflook. Spoel de groenten schoon en snijd ze in kleine blokjes.
- Verhit olijfolie in een grote hapjespan of wok en fruit hierin de ui met de knoflook aan. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak deze even mee.
- Doe het vuur nu hoger en voeg de aubergine, courgetteblokjes en tomaatjes toe en bak dit
- samen met de kaneel, ras-el-hanout en harissa ongeveer 10 minuten af en toe roerend tot de groenten gaar zijn.
- Voeg als laatste de linzen, rozijnen en honing toe en bak dit nog even mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak een sausje door de Griekse yoghurt te mengen met iets water, ras-el-hanout en wat zout. Hak de koriander fijn.
- Snijd ondertussen de halloumi in dunne frietjes (10 stuks uit 1 blok) en dep ze goed droog. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak hierin de halloumi rondom goudbruin.
- Schep de ratatouille op de borden, verdeel de halloumi frietjes erop en bestrooi met de sumac. Lepel wat yoghurtsaus en granaatappelmelasse op en bestrooi met de korianderblaadjes en granaatappelpitjes.