Bucatini all’Amatriciana

Een klassieker uit de Italiaanse keuken is deze Bucatini all’Amatriciana. De all’Amatriciana saus ook wel Matriciana genoemd, is een eenvoudige maar oh zo’n heerlijke pastasaus. Het wordt oorspronkelijk gemaakt van guanciale (gezouten varkenswang), tomaten en Pecorino Romano kaas. Met slechts een paar ingrediënten tover je een heerlijke pasta uit jouw keuken. En zoals voor zoveel Italiaanse recepten geldt …. houdt het simpel!

 

Bucatini

 

Bucatini pasta is een hele dikke spaghetti soort die hol is van binnen. Ik dacht dat ik bucatini gekocht had, maar begin nu te twijfelen of het geen ziti is. Deze pasta is nog iets dikker dan bucatini. Bucatini all’Amatriciana is een bekend gerecht bereid met deze pasta. In mijn blog Welke saus past het beste bij welke pasta, lees je dat hoe steviger de pasta is, hoe steviger de saus zou moeten zijn. Dus maak geen dunne saus bij dit robuuste spaghetti soort.
Mocht je geen bucatini pasta kunnen vinden, maak dit gerecht dan met spaghetti.

 

Guanciale*

 

Guanciale oftewel kinnebakspek wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is een Italiaans gezouten vlees uit de wang van een varken. Je ziet het bijna niet bij de Nederlandse slagers. Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan spekreepjes. En bak die lekker krokant uit.

 

Tomatensaus

 

Het toverwoord voor een lekkere pasta is het gebruik van de juiste producten. Dit hoeven er niet veel te zijn, maar wel van goede kwaliteit. Dit geldt ook voor de tomaten in een tomatensaus. Zomers gebruik je natuurlijk verse en super rijpe tomaten voor een tomatensaus. Maar ’s winters kan je beter een blikje met tomaten gebruiken. Ik heb nu een blik kerstomaatjes van Mutti gebruikt.
Ik heb in plaats van verse rozemarijn een zelfgemaakte rozemarijnzout gebruikt. Hoe je dit maakt lees je hier. Altijd fijn om een pot hiervan op voorraad te hebben.

 

 

Recept Bucatini all’Amatriciana:

Bucatini all’Amatriciana. Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Bucatini is een hele dikke spaghetti en die is lekker met deze tomatensaus.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's
Keuken Italiaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr bucatini
  • 100 gr guanciale*
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl chilivlokken (peperoncino)
  • ½ tl rozemarijnzout
  • 1 blik kerstomaatjes
  • 40 gr geraspte Pecorino
  • zout
  • 2 takken basilicum

Instructies
 

  • Kook de bucatini pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet dan af maar houdt een kopje kookwater achter.
  • Bak in een grote (hapjes)pan de spekjes goudbruin en krokant in olijfolie. Voeg de chilivlokken en rozemarijnzout toe en bak dit even mee.
  • Doe dan het blikje met de tomaatjes en het vocht erbij en laat dit even pruttelen.
  • Meng nu de pasta door de saus samen met de helft van de geraspte kaas. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Als de saus te dik lijkt, kan je nog wat kookvocht toevoegen.
  • Hak de basilicumblaadjes grof.
  • Schep de pasta in diepe borden, rasp er nog wat kaas over en garneer met de basilicumblaadjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating