Trifle met Frambozen en Meringues

Deze trifle met frambozen en meringues is een echte klassieker. En het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk te maken is, maar je zet wel een fantastisch dessert op tafel.

Trifle

Een trifle is een Engels nagerecht bestaande uit meerdere lagen en geserveerd in een glazen kom waardoor je de laagjes mooi kunt zien. De onderste laag is cake met jam waar drank (zoete sherry) overheen gegoten wordt. Dan vers fruit of een jelly van fruit. Daarna de custard en dan een topping van slagroom. Je kunt er allerlei varianten op maken, cake vervangen door koekjes of brownies bijvoorbeeld. In plaats van custard een chocolademousse o.i.d. maken en de slagroom vervangen door mascarpone. Neem het fruit wat in het seizoen is en pas daar dan ook de jam op aan.

Natuurlijk kan je een trifle helemaal van scratch maken, dus zelf een cake bakken, zelf custard maken van eigelen en melk (of room) en zelf meringues maken. Maar ik heb deze keer voor de makkelijke weg gekozen. Heb de cake en de mini meringues zelf gekocht (haha) en custard gemaakt van melk en custardpoeder (van een pak van Koopmans) en deze extra op smaak gebruik met oranjebloesemwater. Misschien voldoet een hele dikke gele vla ook wel.
Meestal ben ik niet van de kant-en-klare producten, maar nu dient gemak de mens.

Het is een spectaculair nagerecht voor een speciaal etentje of met de feestdagen. Je zult hier echt mee scoren! Zeg nou zelf, is het geen plaatje?
Maak het een dag van te voren klaar en zet het afgedekt in de koelkast. Doe het verse fruit en de meringues er pas op vlak voordat je het gaat serveren.

Tips

In plaats van de zoete sherry kan je ook een likeur naar eigen smaak gebruiken. Gebruik hier dan iets minder van, want dit is natuurlijk veel sterker in alcohol dan de sherry.
Deze keer heb ik frambozen gebruikt, maar een ander soort fruit is ook erg lekker. Zo kan je bijvoorbeeld verse aardbeien (met natuurlijk dan aardbeienjam), of een ander soort rood fruit gebruiken.
In de herfst of najaar zullen verse vijgen of stoofpeertjes het ook goed doen in een trifle.
Die leuke glazen schaal heb ik in een kringloopwinkel gescoord. De schaal is 20 centimeter doorsnee en 10 centimeter diep.

Ik heb nog meer trifles op de site staan, zoals bijvoorbeeld deze Schwarzwalder Kirsch Trifle. Probeer die ook eens.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Trifle met frambozen en meringues:

Trifle met frambozen en meringues. Maak eens een trifle als nagerecht voor een speciaal etentje. Gebruik het fruit van het seizoen. Prachtig en lekker!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Engels
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr (zelfgemaakte) custard
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1 (300 gr) cake
  • 75 ml cream sherry
  • 4 el frambozenjam
  • 400 ml slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 50 gr kristalsuiker
  • 1 mandarijn, rasp ervan
  • 125 gr verse frambozen
  • 10 mini meringues
  • 1 tak verse munt

Instructies
 

  • Maak allereerst een dikke custard volgens de aanwijzing op de verpakking. Ik heb 30 gram custardpoeder en 500 ml melk hiervoor gebruikt.
  • Meng een klein beetje oranjebloesemwater door de custard en laat de custard dan afkoelen.
  • Snijd de cake in blokjes en leg dit op de bodem van de glazen schaal. Besprenkel het met de sterke drank en lepel hier en daar wat dotjes jam erop.
  • Lepel hierop de enigszins afgekoelde custard en zet de schaal afgedekt in de koelkast.
  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en kristalsuiker. Meng als laatste de rasp van de mandarijn erdoor.
  • Lepel dit op de custard in de schaal en zet afgedekt weg in de koelkast om op te stijven.
  • Vlak voordat je de trifle serveert leg je de frambozen erop en verdeel of verkruimel je de meringues erover. Garneer eventueel met een paar blaadjes verse munt en genieten maar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating