Een heerlijk aardappelgerecht hoort gewoon er gewoon bij op de Kersttafel. En ik heb voor jullie de lekkerste aardappelrecepten | Bijgerechten voor de Kerst. Power to the pieper! De simpele aardappel kan je transformeren tot de heerlijke bijgerechten. Van een super decadente aardappelmousseline tot een pittige Kashmiri chili aardappelgerecht. Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet.
De lekkerste aardappelrecepten| Bijgerechten voor de Kerst:
Puree
Je hebt aardappelpuree en je hebt een lekkere luchtige aardappelmousseline. De mousseline maak je voor speciale etentjes thuis. En jij kan deze mousseline zelf ook maken, een luchtige puree zoals je het in een restaurant eet.
Deze zoete aardappelpuree is een heerlijk bijgerecht met de feestdagen. Zoete aardappelpuree zoals ze hem in Amerika eten. Op smaak gebracht met bruine suiker,
Roomboter, sinaasappelrasp en sap en kaneelpoeder.
Knolselderijpuree met blauwe kaas
Deze knolselderijpuree met aardappel, blauwe kaas en pecannoten is een feestelijke puree, lekker bij wild, kip, kalkoen of vlees. Met room, blauwe kaas en de pittige smaak van knolselderij is dit gerecht een echte smaakexplosie.
Aardappelpuree met kaas en knoflook
Dit is de lekkerste aardappelpuree die je ooit gegeten hebt en de meest machtige! Deze aardappelpuree is niet goed voor de lijn, maar wel een heerlijk gerecht om te serveren bij een speciaal etentje. Het lijkt een beetje op de Franse aardappelpuree Aligot.
Gebakken
Aardappeltjes bakken is een kunst en ik ga jullie vertellen hoe je de lekkerste gebakken aardappelen kunt maken. Het belangrijkste is dat je de juiste aardappelen neemt als je deze wilt bakken. En dan met een beetje geduld en liefde tover je heerlijke gebakken krokante aardappeltjes uit de pan. Lekkere ouderwetse gebakken aardappeltjes, wie wil dat nou niet?
Geplette aardappelen met zwarte knoflook
Geplette aardappelen met zwarte knoflook-olie is het perfecte bijgerecht bij elk gerecht waar je anders gebakken aardappeltjes zou eten. Heerlijk bij vlees, kip, vis of bij een barbecue.
Geplette aardappelen oftewel crushed of smashed potatoes is zo’n lekker bijgerecht of tussendoortje! Ze zijn krokant van buiten, romig van binnen en boordevol smaak. En dan die goddelijke saus erbij, deze krokante smashed potatoes wil je proeven!
Ik moet zeggen dat zelfgemaakte patat frites toch wel het lekkerst is. Ik heb ze gemaakt zoals mijn vader ze maakte. Het is wel even een klusje, eerst de patat koken en dan twee keer bakken. Maar het resultaat is wel dat je heerlijk knapperige patat frites hebt die lekker zacht van binnen zijn.
Salted potatoes oftewel gezouten aardappeltjes, is een heerlijke manier om aardappelen te bereiden. Gebruik hiervoor kleine nieuwe aardappelen, dat is het lekkerst. De schil wordt lekker zout, maar de aardappelen zelf niet zo. Probeer het eens!
Oven
Lekkere romige en peperige gratin van aardappelen, wie lust dat nou niet. Deze aardappelgratin is natuurlijk een knipoog naar de bekende Italiaanse klassieker spaghetti Cacio e Pepe. Het wordt gemaakt met zwarte peper en geraspte Pecorino kaas, meer niet.
Italiaanse geroosterde aardappelen
En we blijven in Italië met deze Patate al Forno oftewel in de oven geroosterde aardappelen. En lekker dat ze zijn. Ze gaan rauw in de oven en die doet het werk voor je. Na ongeveer drie kwartier heb je heerlijke aardappeltjes die bij veel gerechten zullen smaken.
Gepofte aardappelen met 3 toppings
Pof de aardappelen met of zonder aluminiumfolie in de oven. Het voordeel van aluminiumfolie is dat de aardappelen niet kunnen uitdrogen en dat je oven schoon blijft. Als je ze zonder aluminiumfolie gaart in de oven, krijg je wel een lekker krokante aardappelschil.
En kies de topping die jou lekker lijst.
Een klassieker onder de aardappelgerechten zijn deze Hasselback aardappelen. Dun ingesneden aardappelen die met kruidenboter krokant gebakken worden in de oven. Serveer deze aardappelwaaiers als bijgerecht tijdens een feestelijk etentje thuis. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan serveer je wel iets bijzonders. Deze hasselback van zoete aardappel of van pompoen is ook erg lekker.
In de originele recepten voor deze aardappelcurry worden vaak krieltjes gebruikt, maar aardappelen in blokjes kan natuurlijk ook. Dum Aloo is dus een beroemde curry uit de Kashmiri streek in India. De aardappeltjes worden gegaard in yoghurt welke op smaak gebracht is met chilipepers en specerijen.
Deze gratin van aardappel en knolgroenten is niet alleen heel erg lekker, maar is ook een plaatje om te zien. Met dit gerecht serveer je aardappelen en groenten in een, hoe handig is dat. Je bent er wel even mee bezig, maar de meeste tijd zit in de oven die het werk voor je doet.
Zoete aardappelplakken uit de oven
Het is niet te beschrijven hoe verrukkelijk dit smeltend zachte, diep gekaramelliseerde, smaakvolle bijgerecht van zoete aardappel is. Door deze bereiding op hoge temperatuur in de oven, concentreert zowel de zoete als de hartige eigenschappen van zoete aardappelen. Een fantastisch bijgerecht voor een feestelijk etentje thuis.
Salade
Opperdoezer Ronde aardappelsalade
Deze romige aardappelsalade met augurk is zonder twijfel mijn favoriete aardappelsalade! Het is zo gemakkelijk te maken, er worden eenvoudige ingrediënten gebruikt en ik ben dol op de romige dressing. Je kunt ook een ander soort vastkokende aardappel gebruiken voor deze salade.
Dit waren dan de lekkerste aardappelrecepten | Bijgerechten voor de Kerst van mij voor jullie. Hoop dat er wat lekkers tussen zit voor jullie. Laat je mij het weten?