Vlees bereiden voor meerdere recepten

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Energiekosten stijgen de pan uit, de boodschappen worden steeds duurder, wat kunnen we eraan doen. Nou als we slim gaan koken en vlees bereiden voor meerdere recepten bijvoorbeeld, dan scheelt dit energiekosten. Koop vlees wat in de aanbieding is, braad een grote pan hiervan en gebruik dit voor meerdere recepten.

 

Weekmenu maken

 

Planning is het toverwoord. Maak een boodschappenlijstje aan de hand van de aanbiedingen. Thuis kan je de aanbiedingen doornemen en daarmee een boodschappenlijstje voor het weekmenu maken. Dus check bij de (online) slager welke vlees er die week in de aanbieding komt en koop eventueel grotere verpakkingen, dit maakt het vlees meer betaalbaar. Je kunt het altijd in porties invriezen. Dit betekent minder vaak boodschappen doen, wat weer kilometers en tijd scheelt. En het is altijd fijn om porties vlees op voorraad te hebben in de vriezer.

 

Bereiding

 

Je kunt bijvoorbeeld stoofgerechten al een dag van tevoren bereiden. Vaak zijn ze de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken er meer ingetrokken zijn. Je hoeft vlees dus niet gelijk te eten als het bereid is. Of maak in je vrije weekend alvast gerechten klaar die je de volgende dagen wilt gaan eten of deels kunt invriezen.
Houd de basisbereidingen neutraal, dan kan je het gebruiken om verschillende gerechten van maken. Zo kan je extra gekookte witte rijst van maandag omtoveren in nasi voor de volgende dag. En van de te veel gekookte aardappelen van woensdag kan je op donderdag weer een heerlijke puree maken. Hoe fijn is het als je naar huis gaat van je werk, jij weet dat de helft van de bereiding al klaar is?
Noteer je favoriete en goed gelukte gerechten en bewaar de boodschappenlijstjes hiervan. Of bewaar de weekmenu’s met boodschappenlijsten die goed in de smaak vielen.

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Vlees bereiden voor meerdere recepten:

 

Gehakt

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Hoe kan je vlees bereiden voor meerdere recepten? Ik ga het jullie vertellen. Koop bijvoorbeeld 1 of 2 kilo gehakt wat in de aanbieding is. Maak hiervan een lekkere gehaktsaus zoals deze Bolognese. Gebruik dit om lasagne van te maken, de rest voor het maken van bijvoorbeeld een Sloppy Joe, nachos, pizza, burrito, gevulde koolrolletjes, Shepherd’s Pie, in een quesadilla of wrap. Mocht je nog wat gehaktsaus overhebben, vries dit in en gebruik dit als saus bij een pasta als je een keertje weinig tijd hebt om te koken. Altijd fijn om zoiets op voorraad in de vriezer te hebben.

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Gehaktbrood

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Gehaktbrood kan je ook voor meerdere dagen bereiden. Ik heb drie heerlijke recepten hiervoor op de site staan. Je kunt overgebleven gehaktbrood weer verwerken in een wrap, tosti of in een heerlijke sandwich.

 

Gehaktballetjes

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Gehaktballetjes zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens veelzijdig. Elk land kent wel recepten voor gehaktballetjes, van Zweeds, Italiaans, Spaans, Aziatisch, Indiaas, Midden-Oosters, etc. Gehaktballetjes kunnen gemaakt worden van runder-, varkens-, h.o.h., kip of lamsgehakt. Verwerk gehaktballetjes in een pastasaus, bij een stamppotje, op een stokbroodje of in slawraps.

 

Stoofvlees

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Ik ben gek op stoofvlees, het is even werk en daarom maak ik meestal een hele grote pan vol. Stoofvlees leent zich heel goed om meerdere dagen van te genieten of om in te vriezen.
Italiaans stoofvlees van rund is heerlijk met polenta en gegrilde groenten, maar de rest kan je weer verwerken als pastasaus door de spaghetti.
Restje Boeuf Bourguignon over, verwerk dit in door een pasta.
Het vlees van deze Indische rendang kan je weer heerlijke verwerken in deze pasteitjes met Indische pulled beef.

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Pulled vlees

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Pulled pork, beef of kip wil je graag overhouden. Hiervan maak je namelijk weer de lekkerste gerechten.
Ik had nog wat pulled pork over van de procureur die ik in de oven bereid had en hier heb ik pulled pork cruffins, pulled pork quesadilla’s, enchilada’s, mini taco tubs en een pizza gemaakt.
Pulled vlees is ook lekker in wraps, slawraps, steamed buns of chalupas.
Dus bereid een extra groot portie pulled vlees om daarna weer heerlijke andere maaltijden van te maken.

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Chili con carne

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Ben jij ook zo gek op chili con carne? Ik maak het meestal met stoofvlees in plaats van gehakt. En daar maak ik dan een Mexicaans feestje van door een grote pan te serveren op tafel met taco’s, maïs, lente-uien en geraspte kaas, zodat iedereen zijn eigen maaltje kan samenstellen. En natuurlijk maak ik te veel, maar dat geeft helemaal niet. De restjes gaan weer gebruikt worden in chili con carne soep of op een zoete aardappel.

 

Hele kip

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Meestal koop ik een hele grote kip, die kunnen wij met z’n tweeën natuurlijk nooit op. Maar dat is helemaal niet erg. Restjes kip tover je weer om in de lekkerste maaltijden, soepen of salades, zoals deze kip kerriesalade, kipsalade met cranberries en walnoten of kipsalade met ras-el-hanout.
Of probeer eens deze heerlijke ovenschotel artisjok en spinazie met filo, verwerk het in een romige kippensoep met tortellini of een snel te maken curry.

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Groot stuk vlees

Vlees bereiden voor meerdere recepten

Koop eens een groot stuk vlees als dit in de aanbieding is bij de slager. Zo’n groot stuk vlees lijkt misschien duur in aanschaf, maar je kunt er diverse keren van eten. Denk aan buikspek, lamsbout, picanha, bavette, flat iron steak, diamanthaas, flank steak of zelfs spareribs.
Ik had nog een lekker stuk gegrilde steak over van de barbecue. En dat vind ik helemaal niet erg, want hier kan ik altijd weer iets heerlijks van maken. Zoals deze heerlijke steaksalade met aardappel en boontjes, een complete maaltijdsalade gemaakt van restjes.
Of wat dacht je van een steak and cheese panini, beef salade met truffelaardappelen, taco tubs gevuld met buikspek of een pittige steaksalade met radijsjes. Of een stokbroodje gevuld met restjes vlees van spareribs? Klinkt goed toch!

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Vlees bereiden voor meerdere recepten

 

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad en daardoor geen vleesrestjes meer weggooien. Heb jij zelf nog een goede tip, laat het mij weten.

 

Lees ook mijn blog over hoe je op de boodschappen kunt besparen.


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden