Ben je gek op noedels, dan heb ik een heerlijk recept voor je, namelijk deze vegetarische noedelbowl met saté. Het is een vegetarisch gerecht, maar je kunt het ook maken met kipfilet, blokjes varkenshaas of tofu. Ik heb nu vegetarische kipstukjes gebruikt.
Noedels
Er bestaan heel veel soorten noedels. Van eiernoedels, woknoedels, ramen noedels, soba noedels, rijstnoedels en mie of mihoen. Ik heb nu udon noedels (udon noodles) gebruikt, omdat ik ze lekker vind. Udon noedels zijn iets dikkere, zachte noedels gemaakt van tarwebloem. Ze worden dus zonder ei gemaakt, daarom zijn ze zo mooi wit van kleur.
In Japan worden udon noedels vaak in lichte bouillons gegeten met daarop een topping. Je kunt udon noedels natuurlijk ook gebruiken in roerbakgerechten of in een Oosterse salade.
Saté
Ik was als kind al gek op saté, vooral als mijn vader dit maakte. Hij was een echte liefhebber van de Indonesische keuken en maakte vaak voor het gezin en alle vriendjes en vriendinnetjes die bleven eten, een complete rijsttafel.
Zijn heerlijke satésaus kan je ook vinden op de site.
Als wij een sateetje eten, maak ik dit meestal van varkenshaas of van kipdijfilets. Maar ik moet zeggen dat deze vegetarische kipstukjes een prima alternatief zijn. En veel sneller klaar, je mengt het namelijk even in de chili-knoflooksaus en roerbakt ze dan snel goudbruin.
Die chili-knoflooksaus heb ik bij AH gekocht en is van het merk Lee Kum Kee (LKK). Het is een heerlijke pittige saus met behoorlijk wat knoflook erin.
Zoetzuur
Een beetje zoetzuur is altijd lekker bij noedels. Ik heb het nu van wortelspaghetti gemaakt, maar je kunt ook geraspte wortel gebruiken of een andere groente zoals bijvoorbeeld komkommer. Ook lekker is een zelfgemaakte Atjar erbij.
Tips:
- Je kunt het een en al van tevoren voorbereiden. Zo kan je de satésaus en het zoetzuur bijvoorbeeld al een dag van tevoren maken. Dit is het meeste werk van het gerecht.
- Als groente kan je peultjes, sugar snaps, paksoi, boontjes of sojaboontjes erbij serveren.
Recept Vegetarische Noedelbowl met Saté:
Ingrediënten
- 350 gr vegetarische kipstukjes
- 1 el chili-knoflooksaus*
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 250 gr noedels
- 200 gr peultjes
Zoetzuur
- 1 winterpeen
- 50 ml rijstazijn
- 50 ml water
- 1 el rietsuiker
Satésaus
- 150 gr pindakaas
- 3 el sojasaus
- 1 tl chili-knoflooksaus
- #erbij#
Erbij
- 2 lente-uien
- 2 el pinda’s
- 4 takken koriander
Instructies
- Zoetzuur: Schil de wortel en snijd ze met spiralizer in dunne slierten. Verwarm de azijn met de suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost.
- Doe de wortelslierten erbij en laat afkoelen. Doe ze in een weckpot en zet daarna in de koelkast.
- Satésaus: Meng in een pannetje op middelhoog vuur de pindakaas met de sojasaus, chili-knoflooksaus en zoveel water (of melk) tot er een saus ontstaat.
- Doe de kipstukjes en chili-knoflooksaus in een kom en meng dit goed door elkaar. Bak de stukjes in een hete wok met olie rondom goudbruin.
- Maak de peultjes schoon en blancheer ze in heet water, giet ze dan af.
- Kook de noedels volgens aanwijzing op de verpakking en giet ze dan af.
- Verdeel de noedels over de kommen en schep de kip, peultjes en wortel erop. Garneer eventueel met fijngesneden lente-ui, pinda’s en korianderblaadjes.
- Serveer de saus apart erbij.


