Ik mocht weer een heerlijke asperge box van het Nederlands Asperge Centrum ontvangen. Van deze super verse asperges wilde ik natuurlijk iets bijzonders maken. Het is een zwarte pasta met witte asperges geworden. Twee contrasterende kleuren op een bord. En niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens een verrukkelijke combinatie. Serveer dit fancy gerecht op een speciaal etentje thuis.
Zwarte spaghetti
Pasta is waarschijnlijk het populairste Italiaanse gerecht ter wereld, maar niet iedereen kent de extravagante zwarte pasta oftewel inktvisinkt pasta. Nu is het tijd voor pastaliefhebbers om iets nieuws te ontdekken en jouw kennis uit te breiden met zwarte spaghetti.
Het eerste wat je moet weten is dat, hoewel de kleur u misschien zal verbazen, verse zwarte pasta gewoonweg ongelooflijk lekker is, voor echte fijnproevers. En het geheim is heel eenvoudig: inktvisinkt wordt direct in het verse pastadeeg gemengd. Deze inkt is zwart en geeft pasta zijn verbazingwekkende kleur, zwart of donkerblauw.
Dit recept bevat zwarte spaghetti, gemengd met crème fraîche, kruiden en aspergelinten die in wijn worden gekookt tot ze licht pittig zijn. De inktvisinkt in de spaghetti voegt vooral kleur toe, geen smaak, dus het is ook prima om andere lange pastasoorten in dit gerecht te gebruiken. Maar deze zwart wit combinatie is natuurlijk wel pracht.
Prachtige zwarte pasta mag niet overschaduwd worden door de saus, maar moet juist opvallen in een lichtere saus, zoals een deze roomsaus.
Asperges
Het aspergeseizoen is weer begonnen en ik begin met dit bijzondere aspergegerecht. Ik ben dol op asperges en probeer ze ook zoveel mogelijk te eten als ze in het seizoen zijn. En omdat ik er zo dol op ben, kan je daarom heel veel aspergerecepten vinden op de site. Typ Asperge op de zoekbalk rechtsboven en dan komen ze allemaal tevoorschijn.
Asperges koken kan je op verschillende manieren doen. De bekendste methode is koken en laten rusten. Afhankelijk van de dikte kook je ze 7-10 minuten en laat je ze ook zo lang rusten in het hete water.
Asperges schillen
Voordat je de asperges gaat koken, schil je ze eerst. Dit doe je door ze dakpansgewijs te schillen met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Je breek de harde onderkanten eraf en dan kan je ze verder bereiden.
Gooi de schillen niet weg! Je kunt hiervan een lekkere bouillon trekken voor een aspergesoep.
Wijn erbij
In het aspergepakket zat ook een heerlijke aspergewijn de Setzer ‘Golden’ Grüner Veltliner 2024 van wijnbeurs.nl. Een plezierige frisse en fruitige wijn die heel goed samengaat met dit gerecht.
Tips:
- Als je dit als voorgerecht serveert, gebruik dan 60-75 gram spaghetti per persoon.
- Ik heb er nog een daslookolie bij geserveerd, maar dat hoeft natuurlijk niet. Wil je dat wel doen, dan lees je hier hoe je een mooie groene kruidenolie kunt maken.
- Als de daslook niet meer in het seizoen is, gebruik je bijvoorbeeld bieslook of peterselie.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zwarte pasta met witte asperges:
Ingrediënten
- 400 gr asperges
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 30 gr Blue Band Heerlijk Romig
- 1 tl rode chilivlokken
- zout
- 25 ml droge witte wijn
- 50 ml crème fraîche of room
- 200 gr zwarte spaghetti
- 2 el olijfolie
- 1 el gehakte daslook of bieslook
- Parmezaanse kaas
Instructies
- Schil de asperges, breek de harde kontjes eraf en snijd ze dan in de lengte in dunne slierten met de dunschiller. Snipper het sjalotje.
- Verhit in een zeer grote, diepe koekenpan de Bleu Band. Voeg sjalotje toe en bak op matig vuur, roerend, tot ze zacht zijn.
- Voeg aspergeslierten, knoflook en rode peper toe, breng op smaak met zout en bak tot de asperges knapperig-mals zijn, ongeveer 2 minuten.
- Voeg wijn toe en kook tot dit bijna verdampt is, 2 minuten.
- Voeg dan de crème fraîche en laat ook weer iets inkoken (je wilt nog wel een ‘saus’ overhouden).
- Kook ondertussen de pasta in een pan met gezouten kokend water tot hij al dente is en giet dan af.
- Doe de pasta weer in de kookpan, voeg de olijfolie toe en de gehakte groene kruiden, houd warm.
- Draai de spaghetti met een vork rond en leg dit op het bord. Doe hetzelfde met de aspergeslierten en leg dit op de zwarte pasta. Lepel het vocht uit de asperge-pan erover.
- Leg de Parmezaanse kaas met een rasp op tafel, zodat iedereen zichzelf bedienen kan.