Ze zijn weer te koop …. asperges! Ik ben er gek op en ik maak altijd zoveel mogelijk verschillende gerechten in de aspergetijd. Als ze in de aanbieding zijn, of als je gebroken exemplaren ziet liggen, maak hier dan soep van. Aspergesoep zelf maken is helemaal niet moeilijk. Gebruik de schillen en harde uiteinden om een lekkere aspergebouillon te maken, dan heb je al een goede basis voor de aspergesoep.
Aspergesoep
Het belangrijkste aan het koken van asperges is om er niet te veel over na te denken. Ze hebben niet veel nodig, dus houd het simpel. Deze aspergesoep doet precies dat! Het is lekker met een sneetje knapperig brood om in te dippen.
Hoe maak je aspergeroomsoep? Nou, met asperges natuurlijk en room! Oké, er zijn nog een paar stappen. De sleutel tot een fluweelzachte soep is ervoor te zorgen dat je asperges zacht zijn. Om ze zacht te krijgen, kook ik ze op laag vuur. Als de asperges extra dik zijn, moet je ze misschien langer koken of in de lengte doormidden snijden. Snijd de puntjes van de asperges af om te bewaren voor de garnering en gooi de rest van de asperges in een blender met wat van de aspergebouillon die je getrokken hebt.. Mix tot een gladde massa.
Deze soep blijft drie tot vier dagen goed in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Verwarm hem op laag vuur op het fornuis, of verwarm hem gewoon even 30 seconden in de magnetron!
Tips:
- Gebruik volle room gebruikt voor deze soep. Je kunt kookroom of een plantaardig alternatief gebruiken.
- Ik heb alleen wat tuinkers op de soep gestrooid, maar je kunt de soep ook serveren met wat reepjes ham, een zachtgekookt eitje en wat gehakt peterselie erop.
- Je kunt de soep tot drie maanden invriezen. Laat de soep dan een nacht in de koelkast ontdooien en verwarm hem dan langzaam op in een pannetje op het fornuis. De soep blijft ook drie tot vier dagen goed in de koelkast.
- Ben je ook zo gek op asperges? Nou ik heb nog veel meer aspergerecepten voor je, hier vind je ze.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Aspergesoep zelf maken:
Ingrediënten
- 1 kg witte asperges
- 750 ml kippenbouillon
- 25 gr roomboter
- 1 sjalot, gesnipperde
- 3 selderijstengels
- 150 ml slagroom
- peper en zout, naar smaak
- tuinkers
Instructies
- Laat de asperges een half uurtje in koud water liggen (dan schillen ze makkelijker en zijn de schillen schoon). Schil de asperges vanaf het kopje rondom met een dunschiller.
- Snijd het harde gedeelte van de onderkant van de asperges af. Doe de schillen en de harde onderkantjes in een pan met de bouillon en breng aan de kook. Laat ongeveer 15-20 minuten op laag vuur trekken.
- Giet de schillen dan af en vang de aspergebouillon op in een andere pan of schaal.
- Snijd de asperges in stukken van ongeveer 1 cm en houd de kopjes apart.
- Spoel de bleekselderijstengels schoon en snijd deze in dunne ringen.
- Fruit de ui in een klont boter in een soeppan, voeg dan de selderij en aspergestukjes toe.
- Bak een minuutje mee op laag vuur en voeg dan de aspergebouillon toe.
- Laat dit ongeveer 15-20 minuten koken op laag vuur tot de asperges gaar zijn.
- Pureer de soep en een flinke scheut room met een staafmixer of in een blender tot een mooie egale romige soep.
- Zet de pan weer op het vuur voeg de aspergekopjes toe en laat nog een paar minuutjes zachtjes koken tot de aspergekopjes (beet)gaar zijn.
- Serveer de soep in kommen, giet er nog een beetje room bij en knip er wat tuinkers over.
- Lekker met een stokbroodje.