Zwarte maïskolf met jalapeño boter en bestrooid met verkruimelde feta is perfect voor grote zomerfeesten of jouw volgende barbecue! Toen ik deze zwarte maïskolven zag liggen, moest ik ze kopen. Maar ja, de bereiding hiervan duurde iets langer dan ik bedacht had. Zwarte maïskorrels zijn iets taaier dan de gele maïskolf en daarom moesten ze langer koken, voordat ik de maïskolf kon grillen.
Wat is zwarte maïs?
Maïs komt in vele kleuren. Wij kennen alleen maar de gele, maar je hebt ze ook in wit, paars, rood, blauw, regenboogmaïs en zwart. Zwarte maïs is inheems in Peru, het is vaak bekend als Aztec Corn of Mexicaanse maïs. Het een erfgoedmaïssoort, het heeft dieppaarse/zwarte korrels. Zwarte maïs bevat een plantenpigment genaamd anthocyanen. Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen en bevat veel essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, folaat, fosfor en vitamine A.
Zwarte maïs vlekt heel gemakkelijk, het heeft een taaie zetmeelachtige textuur. Het kan op veel manieren worden bereid, zoals koken, grillen, stomen of roosteren. Het is iets taaier en minder zoet dan gele maïs en het kan in veel recepten worden gebruikt, zoals salsa, salades, tortilla en maïsmeel. Het is niet zomaar verkrijgbaar in ons land, maar is te vinden bij veel gespecialiseerde groenteboeren. Zwarte maïs is erg populair in de Mexicaanse keuken, die erg kleurrijk en rijk aan smaken is.
Als er geen zwarte maïs verkrijgbaar is, kunt u ook gele maïs gebruiken.
Ook zo dol op maïs? Probeer dan ook deze heerlijke:
Maken
- Je begint met het maken van die heerlijke Jalapeño boter. Het recept ervoor vind je hier*.
- Dan kook je de maïskolven tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze dan doormidden.
- Nu kan je ze grillen in een grillpan of op de barbecue.
- Bestrijk ze met de pittige boter en verkruimel de fetakaas erboven en garneer met koriander.
Tips:
- Je kunt het eten met gegrild vlees, vis of groenten.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Zwarte maïskolf met Jalapeño boter:
Equipment
- barbecue
Ingrediënten
- 2 zwarte maïskolven
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 2 el Jalapeño boter*
- 50 gr feta
- 4 takken koriander
Instructies
- Kook de maïskolven in een grote pan met water tot ze zacht zijn. Dit duurde bijna 60 minuten, want zwarte maïs is erg taai. Zodra de maïs gaar is, laat je ze afkoelen.
- Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de maïskolven rondom aan. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord.
- Lepel de Jalapeño boter en verkruimeld de kaas erboven. Hak de korianderblaadjes fijn en garneer de maïskolven hiermee.