Ik mocht verse suikermais uit de polder ontvangen. Wat ga je ermee doen? Maïskolven op de barbecue is erg lekker, maar ik wilde er iets bijzonders van maken. Het zijn deze heerlijke vegetarische maïs ribbetjes geworden. Corn ribs worden deze ‘spareribs’ gemaakt van maïskolven ook wel genoemd.
Je kunt ze op de barbecue, in de oven of zelfs in de airfryer bereiden. Een heerlijk vegetarisch alternatief voor op de barbecue. Eet het als hoofdgerecht of lekker als borrelhap.
Maïs
Er bestaan vele soorten maïs, van snijmaïs wat gebruikt wordt als veevoer, tot popcornmaïs en suikermaïs aan toe. De suikermaïs is geschikt voor ons om te eten en deze is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Zomers komt de verse maïs uit Nederland en de rest van het jaar komt de maïs uit de Noord- en Zuid-Amerika of zelfs uit Afrika. Ik heb lekkere verse lokale suikermaïs gekregen.
De verse suikermaïs wordt verkocht met het schutblad er nog omheen. Als je dit eraf trekt vind je ook nog lange zijdeachtige witte draden die langs de maïskolf lopen. Verwijder die.
Mocht je geen verse maïs kunnen vinden, koop dat de vacuüm verpakte hele kolven.
Ik heb voor dit gerecht de maïskolven eerst 10 minuten gekookt (in water zonder zout), voordat ze de oven in gingen.
Ben jij ook zo gek op maïs? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor jou:
Pittige salsa van maïs, lente-ui en oude kaas
Courgette en maïs pannenkoekjes
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Bavette met tomaten maïssalsa
Mexicaanse pasta en maïs salade
Quesadilla gemaakt van piadina met maïs
Maïssoep met Quesadilla’s
Maïskoekjes
Het snijden
Maar voordat je ze kunt gaan roosteren of grillen, moeten de maïskolven eerst in vieren gesneden worden. En dat gaat niet makkelijk, ik moet jullie hiervoor wel waarschuwen! Je hebt een scherp groot mes en heel veel spierkracht nodig om de maïskolven te snijden. En pas op dat je daarbij niet in je vingers snijdt.
Mocht het snijden niet lukken, gebruik dan de hele maïskolven.
Tip:
Pul biber* zijn rode pepervlokken, het wordt ook wel Aleppo peper genoemd. Het is een niet te pittige peper. Je vindt het in de Turkse winkels. Je zou het kunnen vervangen door chilivlokken, maar pas op die zijn wel een stuk pittiger.
Recept Vegetarische maïs ribbetjes:
Ingrediënten
- 2 maïskolven
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- peper en zout
- 2 el olijfolie
- 2 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 tl pul biber*
- 1 snuf zout
- 100 gr verse roomkaas
- 1 limoen, rasp en sap
- 1 lente-ui
- 2 takken koriander
Instructies
- Als je verse of ongekookte suikermaïs gebruikt, kook deze dan eerst 10 minuten.
- Giet ze af, laat ze iets afkoelen en dep ze goed droog.
- Verhit de oven op 190°C en bekleed de ovenplaat met aluminiumfolie.
- Snijd de maïskolven in de lengte doormidden en deze helften ook weer doormidden. Gebruik hiervoor een groot scherp mes.
- Meng de gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout met elkaar. Smeer de maïskolven rondom in met olijfolie en bestrooi dan met de kruidenmix.
- Leg de stukken op de ovenplaat en schuif dit in de hete oven. Rooster de maïs in ongeveer 30 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om.
- Bereid ondertussen de boter: doe hiervoor alle ingrediënten in een pannetje en zet dit op het vuur. Meng alles goed door elkaar en houd het warm.
- Roomkaas: meng de roomkaas met limoenrasp en sap en breng op smaak met peper en zout.
- Als de maïs klaar is, haal je het uit de oven. Leg de stukken op een mooie schaal of bord en giet er de warm gekruide boter over.
- Lepel de roomkaas erop en garneer met lente-uiringen en gehakt korianderblad.
- Serveer direct.