Jalapeño boter is een heerlijke smaakmaker met een pittige smaak van de chilipepers en is heel gemakkelijk te maken. Kruidenboters zijn een van de beste dingen vind ik. Een klodder gearomatiseerde boter heeft waarschijnlijk meer mindere maaltijden gered. Verse jalapeño, liquid smoke, zout en boter. Het is belangrijk om voldoende zout in je samengestelde boter te hebben.
Deze gearomatiseerde boter is heel eenvoudig te maken en maakt gerechten met weinig moeite heel veel lekkerder. Ik vind het heerlijk om maïs en andere groenten te bestrijken met deze jalapeño boter voor een fantastische smaak. Een van de beste manieren om ervan te genieten is met gegrilde steaks, kip en vis. Maar het is natuurlijk ook heerlijk op een stokbroodje bij de borrel.
Ingrediënten
Voor dit recept zijn slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig. In het recept hieronder vind je de juiste hoeveelheden.
- Roomboter op kamertemperatuur, je kunt gezouten of ongezouten boter gebruiken.
- Jalapeño peper, je hebt maar één jalapeño peper nodig voor dit recept. Gebruik een verse jalapeño uit de supermarkt of groenteboer.
- Liquid smoke*, je geeft deze boter een heerlijke rooksmaak mee door deze vloeibare rookaroma te gebruiken. Bestel een klein flesje online en gebruik het met mate want het kan overheersen. Het is een fantastische smaakmaker voor vlees, vis, maar ook in vegetarische of vegan gerechten. Het is een natuurlijk product en bevat geen dierlijke ingrediënten noch kleurstoffen, aroma’s of emulgatoren.
Variaties
- Vervang de liquid smoke eventueel door een halve theelepel gerookte paprika.
- Je kunt er nog een ½ theelepel limoenrasp doorheen mengen voor een frisse kick.
- Voeg een beetje honing toe aan de boter.
- Met verse knoflook geef je deze boter nog meer smaak.
- Ook lekker om er fijngehakte koriander doorheen te mengen.
Lekker bij
Je kunt deze jalapeño boter met meer dan alleen maisbrood serveren. Deze hartige boter past goed bij geroosterde maïskolf, zoete aardappelen, gepofte aardappelen, sperziebonen, stokbrood en gegrilde steaks.
Tips:
- Je kunt de peper ook boven een gaspit of met een keukengasbrander roosteren.
- Ik heb de peper niet gepeld, maar wel de zaadjes verwijderd.
- Je kunt een deel van deze boter gebruiken om heerlijk gekruid knoflookbrood te maken.
- Natuurlijk kan je dit recept verdubbelen.
- Hier vind je nog veel meer lekkere kruidenboters.
- Bewaar het verpakt in de koelkast, maximaal 4 dagen.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Jalapeño boter:
Ingredients
- 1 Jalapeño peper
- 200 gr ongezouten boter, zacht
- 1 tl zout
- 3 druppels liquid smoke
Instructions
- Rooster de jalapeño onder de grill van de oven of boven het vuur van de barbecue.Tot de schil rondom geblakerd is.
- Snijd de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper dan in kleine stukjes.
- Doe de zachte boter, zout, liquid smoke en de gesneden jalapeño in een blender en mix dit tot een egaal mengsel. Je kunt het ook in een kom met de hand mengsel.
- Verpak de boter in keukenpapier of huishoudfolie en vorm er een rolletje van. Of lepel het in een leuk klein weckpotje.
- Leg in de koelkast om op te stijven.