Zoete Aardappel Cake met Topping

Deze zoete aardappel cake met topping wordt gemaakt van rauwe zoete aardappel. Rasp hiervoor de aardappel heel fijn. Door de aardappel op deze manier in het beslag te gebruiken, krijg je een ontzettend lekkere smeuïge cake. Probeer het eens!

Zoete aardappel

Ik ben gek op zoete aardappelen, je kunt zo op zoveel manieren gebruiken. Lekker als puree, frietjes, in soep, gebakken, door de hutspot, gevuld of in een smoothie. Op de site vind je diverse recepten hiervoor. In dit gerecht zijn ze ook erg lekker: Harissa zalm met gebakken zoete aardappelblokjes en kikkererwten.

Tips:

Ik heb twee zoete aardappelen van ongeveer 350 gram per stuk gebruikt voor dit recept, dus 700 gram totaal. Na het raspen is het gewicht wel iets minder.
Zonder de topping is deze zoete aardappel cake al heel erg lekker, dus geen probleem als je het zonder dit serveert (ook iets beter voor de lijn, haha).

Zoete aardappel cake met topping

Je kunt van dit beslag ook heerlijke muffins maken. Voor 12 muffins gebruik je de helft van de ingrediënten. De muffins bak je ongeveer 25 minuten in de oven.

 

Recept Zoete Aardappel Cake met Topping:

Zoete aardappel cake met topping. Deze cake wordt gemaakt van rauwe zoete aardappelen. Daardoor wordt de cake lekker smeuig.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans
Porties 12 personen

Ingrediënten
  

Cake

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 4 eieren (L)
  • 350 gr rietsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 400 ml zonnebloemolie
  • 275 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • snufje zout

Topping

  • 200 gr verse roomkaas
  • 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 100 gr poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Vet een bakblik van 33 x 22 centimeter in of bekleed deze met bakpapier.
  • Schil de zoete aardappelen en rasp deze met een fijne rasp.
  • Klop de eieren schuimig met de rietsuiker en vanillesuiker.
  • Voeg dan de zonnebloemolie toe en klop dit door de eieren. Spatel nu de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en zout erdoor.
  • Meng als laatste de geraspte zoete aardappel erdoor. Giet dit beslag in het bakblik en bak de cake in ongeveer 40-45 minuten.
  • Check met een satéstokje of de cake gaar is. Als deze er schoon uit komt is de cake gaar.
  • Haal dan de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster.
  • Meng ondertussen in een kom en roomkaas met de boter en de suikers. Laat eventueel nog wat opstijven in de koelkast voordat je het op de cake smeert of spuit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating