Tartaarsaus Maken | Makkelijk Recept

Ik maak regelmatig tartaarsaus, maar het recept uitschrijven? Dat had ik nog nooit gedaan. Deze heerlijke saus werd vroeger in het restaurant van mijn ouders geserveerd bij vis. Maar wist je dat het ook perfect past bij frieten, kibbeling, vissticks, calamari, vlees, vis- of hamburgers? Zelf tartaarsaus maken is niet moeilijk, en het smaakt zóveel beter dan kant-en-klaar. Probeer het eens!

Wat is tartaarsaus?

Tartaarsaus, of Mayonnaise à la Tartare, is een koude saus op basis van mayonaise. Hieraan voeg je hardgekookte eieren, een fijngesneden sjalotje, augurken, kappertjes en verse groene kruiden toe. Sommige recepten gebruiken ook mosterd of mierikswortel voor een pittige twist.

Zelf maken kan op twee manieren:

  • Keukenmachine: Meng alles pulserend samen.
  • Handgesneden: Dit heeft mijn voorkeur, en zo deden mijn ouders het ook in hun restaurant. Als een kok daar een keukenmachine gebruikte, belandde de saus linea recta in de afvalbak om opnieuw te beginnen!

Tartaarsaus, ravigotesaus of remouladesaus?

Deze drie sauzen lijken op elkaar en komen allemaal uit de klassieke Franse keuken. Wat zijn de verschillen?

  • Tartaarsaus: Bevat hardgekookt ei.
  • Remouladesaus: Lijkt op tartaarsaus, maar zonder ei.
  • Ravigotesaus: Bevat kappertjes en groene kruiden, maar is gebaseerd op vinaigrette (olie en azijn), dus eigenlijk een dressing.

Nog een extra toevoeging:

  • Gribichesaus (sauce gribiche): Een Franse klassieker op basis van mayonaise, kappertjes, verse kruiden en fijngeprakte gekookte eieren. Deze saus wordt vaak geserveerd bij koude vis, rood vlees en rundertong, maar smaakt ook heerlijk bij aardappelen, groenten en andere gerechten.

Vind je het veel om te onthouden? Geen zorgen. Het zijn allemaal heerlijke sauzen, elk met een eigen twist.

Tip

Bewaar de saus goed afgedekt in de koelkast. Hij blijft één tot twee dagen houdbaar.

Tartaarsaus maken

Bekijk hieronder onze tataarsaus recept:

Tartaarsaus maken. Niets is zo lekker bij vis als deze zelfgemaakte tartaarsaus recept. Maak de saus simpel en gemakkelijk.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 gekookte eieren (L)
  • 1 sjalotje
  • 2 augurken
  • 2 el mayonaise
  • 1 el zure room
  • 1 el kappertjes
  • 1 el gehakte bieslook
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 tl gedroogde dragon
  • peper en zout

Instructies
 

  • Hak de eieren fijn, snipper het sjalotje en snijd de augurken in hele kleine blokjes.
  • Meng de mayonaise met de zure room in een kom.
  • Roer de rest van de ingrediënten hierdoor.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating