Zelf Focaccia maken

Ik ben niet zo van het bakken, koekjes, taarten en brood daar waag ik mij meestal niet aan. Maar sinds ik een hele stoere keukenmachine heb, probeer ik het toch af en toe. Vandaag ga ik zelf Focaccia maken en laat de foodprocessor het zware kneedwerk doen. Dan valt brood bakken eigenlijk nog best wel mee. Je moet alleen het geduld opbrengen om het deeg te laten rijzen. Het is zondag vandaag en ik ben druk bezig in de keuken, dus dat rijzen komt wel goed.

 

Ik moet zeggen dat het helemaal goed gelukt is en met de keukenmachine valt het werk reuze mee. Het is een lekkere Foccacia geworden, met veel smaak van de rozemarijn, zwarte olijven, goede olijfolie en natuurlijk de zoutvlokken. Voor herhaling vatbaar.

 

Nog meer lekker brood

 

En deze lekkere Naanbroden heb ik ook gemaakt met de keukenmachine. Ook voor herhaling vatbaar.

Zelf Focaccia maken. Ik ben niet zo van het bakken. Brood, taarten en koekjes maken zijn eigenlijk niet aan mij besteed. Maar sinds ik een keukenmachine heb, ga ik vandaag zelf focaccia maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Gang Bijgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 gr tarwebloem
  • 7 gr gedroogde gist
  • 20 ml olijfolie
  • 1 tl zout
  • 180 ml lauw water
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • 2 tl grof zeezout
  • 2 el olijfolie extra vierge

Instructions
 

  • Haal de naalden van de rozemarijntakjes, houd er een paar achter en hak de rest van de naalden fijn.
  • Doe in de kom van de keukenmachine de bloem met de gist, 20 ml olijfolie, zout, water en de gehakte rozemarijn (het deeg is een beetje nat en plakkerig).
  • Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met een keukenmachine, of op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten met de hand, tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm hiervan een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
  • Haal het deeg uit de kom en druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 20 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Prik met de steel van een pollepel gaatjes in het deeg. Besprenkel het deeg met de olie, bestrooi het met zeezout, de overgebleven rozemarijnnaalden en gehalveerde olijven.
  • Bak de focaccia in het midden van de oven in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating