Zelf Focaccia maken. Ik ben niet zo van het bakken. Brood, taarten en koekjes maken zijn eigenlijk niet aan mij besteed. Maar sinds ik een keukenmachine heb, ga ik vandaag zelf focaccia maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Totale tijd 2 uur uur 35 minuten min
Gang Bijgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks
Keuken Italiaans
- 2 takjes rozemarijn
- 300 gr tarwebloem
- 7 gr gedroogde gist
- 20 ml olijfolie
- 1 tl zout
- 180 ml lauw water
- 10 zwarte olijven zonder pit
- 2 tl grof zeezout
- 2 el olijfolie extra vierge
Haal de naalden van de rozemarijntakjes, houd er een paar achter en hak de rest van de naalden fijn.
Doe in de kom van de keukenmachine de bloem met de gist, 20 ml olijfolie, zout, water en de gehakte rozemarijn (het deeg is een beetje nat en plakkerig).
Kneed het deeg ongeveer 5 minuten met een keukenmachine, of op een met bloem bestoven werkvlak in circa 10 minuten met de hand, tot een soepel en elastisch deeg.
Vorm hiervan een bal en laat deze in een met huishoudfolie belegde kom, op een warme plek circa 1 uur rijzen (tot het in volume is verdubbeld).
Haal het deeg uit de kom en druk het deeg uit tot een rechthoek van circa 1 cm dik op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige theedoek, nogmaals 20 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 210°C.
Prik met de steel van een pollepel gaatjes in het deeg. Besprenkel het deeg met de olie, bestrooi het met zeezout, de overgebleven rozemarijnnaalden en gehalveerde olijven.
Bak de focaccia in het midden van de oven in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Serveer direct.