Zalm in bladerdeeg 2.0

Zalm in bladerdeeg 2.0 oftewel Salmon en croûte is een feestelijk gerecht wat je maakt voor een bijzonder etentje. Dit kan bijvoorbeeld zijn met feestdagen. Deze luxe zalm in bladerdeeg is niet zomaar een zalm, maar het is een gravad lax in bladerdeeg. Ik heb de zalm eerst gemarineerd in zout en dille voor extra smaak.

 

Ik moet eerlijk zijn en je laten weten dat het wel een bewerkelijk recept is. Je moet er een paar dagen voor uittrekken, maar dan serveer je wel iets bijzonders.

 

Zalm

 

Zalm is een heerlijke vis voor dit gerecht. En vooral deze zelfgemaakte gravad lax. Gravad lax is een Scandinavische manier om zalm te marineren om de verse vis langer houdbaar te maken. Hierdoor ontstaat een stevige vis die heel veel smaak meekrijgt door de dille, zout en suiker. Op zich is Gravad lax al een heerlijk gerecht om te serveren als voorgerecht, maar in een jasje van bladerdeeg wordt het weer een bijzonder hoofdgerecht.
Door de zalm goed in te pakken en te laten marineren in de koelkast wordt de vis steviger en verliest het vocht. Dit heeft weer als voordeel dat de vis minder vocht zal verliezen in de oven, waardoor het bladerdeeg niet zacht en vochtig zal worden tijdens het bakken.

 

Snijd de hele zalm en twee mooie gelijke stukken of vraag jouw visboer of hij twee mooie stukken zalm heeft voor jou. Check wel van tevoren of er geen graatjes meer inzitten!
Als je de vis gaat snijden van een hele zalmzijde, bewaar de afsnijsels dan goed verpakt in de vriezer. Hier kan je dan weer later deze heerlijke Zalmtartaar van maken. Er gaat dus niets verloren van de mooie zalm.

 

Tip:

 

Hoe langer je de zalm laat marineren in het dillemengsel, hoe steviger het wordt.

 

 

Recept Zalm in bladerdeeg 2.0:

Zalm in bladerdeeg 2.0. Dit is een heel luxe gerecht wat je op een speciaal etentje thuis maakt. De zalm wordt vooraf gemarineerd zoals een Gravad Lax.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vis
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 2 x 300 gr zalm, zonder vel
  • 30 gr dille
  • 35 gr zoutvlokken
  • 10 gr rietsuiker
  • #en croûte#
  • 60 gr baby spinazie
  • 125 gr verse roomkaas
  • 15 gr dille
  • 1/2 citroen
  • 270 gr bladerdeeg
  • 1 eigeel
  • 1 el melk

Instructies
 

  • Marineer eerst de zalm een dag van tevoren. Snijd hiervoor de zalm in twee gelijke stukken.
  • Hak de dille fijn en meng dit met de zoutvlokken en de suiker.
  • Bestrooi een schaal met een derde deel van dit mengsel. Leg hierop een zalmstuk en bestrooi dit met een derde van het dillemengsel. Leg hierop het tweede zalmstuk en bestrooi dit met de rest van het mengsel.
  • Pak de zalm dan goed in met huishoudfolie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat minimaal een nacht marineren.
  • Haal de volgende dag de zalm uit de koelkast en spoel het af met koud water. Dep de zalm goed droog met keukenpapier.
  • Hak de spinazie grof en meng dit met de kruidenkaas. Meng nog wat gehakte dille, citroenrasp en peper erdoor.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een lap waarop de zalm ruim op past. Leg dit op een vel bakpapier en leg de zalm op het bladerdeeg (met de velzijde naar onderen).
  • Besmeer de zalm met het kruidenkaasmengsel en leg het andere stuk zalm erop (met de velkant naar boven). Besmeer het bladerdeeg rondom de zalm met eigeel.
  • Rol het andere stuk bladerdeeg uit tot het groot genoeg is en drapeer dit over de zalm. Druk het bladerdeeg goed aan en snijd de randen eraf (laat nog ongeveer 2 centimeter over).
  • Druk de bladerdeegranden goed aan met een vork en kwast het bladerdeeg in met eigeel.
  • Je kunt eventueel met een lepel nog ‘vinnen’ ter decoratie in het bladerdeeg vormen.
  • Leg het nog minimaal een uur in de koelkast voordat je het gaat bakken in de oven.
  • Verhit de oven op 220˚C en bak de zalm 20 minuten op deze temperatuur. Zet de oven dan op 180˚C en bak dan nog 20 minuten op deze temperatuur. Haal uit de oven uit en laat nog 10 minuten staan voordat je het aansnijdt.
  • Serveer de zalm op een mooie schaal of op een snijplank en snijdt hem dan aan tafel aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating