Zalm in bladerdeeg 2.0. Dit is een heel luxe gerecht wat je op een speciaal etentje thuis maakt. De zalm wordt vooraf gemarineerd zoals een Gravad Lax.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 50 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 20 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vis
Keuken Frans
Zalm
- 2 x 300 gr zalm, zonder vel
- 30 gr dille
- 35 gr zoutvlokken
- 10 gr rietsuiker
En croûte
- 60 gr baby spinazie
- 125 gr verse roomkaas
- 15 gr dille
- 1/2 citroen
- 270 gr bladerdeeg
- 1 eigeel
- 1 el melk
Marineer eerst de zalm een dag van tevoren. Snijd hiervoor de zalm in twee gelijke stukken.
Hak de dille fijn en meng dit met de zoutvlokken en de suiker.
Bestrooi een schaal met een derde deel van dit mengsel. Leg hierop een zalmstuk en bestrooi dit met een derde van het dillemengsel. Leg hierop het tweede zalmstuk en bestrooi dit met de rest van het mengsel.
Pak de zalm dan goed in met huishoudfolie en leg er iets zwaars op. Zet in de koelkast en laat minimaal een nacht marineren.
Haal de volgende dag de zalm uit de koelkast en spoel het af met koud water. Dep de zalm goed droog met keukenpapier.
Hak de spinazie grof en meng dit met de kruidenkaas. Meng nog wat gehakte dille, citroenrasp en peper erdoor.
Rol het bladerdeeg uit tot een lap waarop de zalm ruim op past. Leg dit op een vel bakpapier en leg de zalm op het bladerdeeg (met de velzijde naar onderen).
Besmeer de zalm met het kruidenkaasmengsel en leg het andere stuk zalm erop (met de velkant naar boven). Besmeer het bladerdeeg rondom de zalm met eigeel.
Rol het andere stuk bladerdeeg uit tot het groot genoeg is en drapeer dit over de zalm. Druk het bladerdeeg goed aan en snijd de randen eraf (laat nog ongeveer 2 centimeter over).
Druk de bladerdeegranden goed aan met een vork en kwast het bladerdeeg in met eigeel.
Je kunt eventueel met een lepel nog ‘vinnen’ ter decoratie in het bladerdeeg vormen.
Leg het nog minimaal een uur in de koelkast voordat je het gaat bakken in de oven.
Verhit de oven op 220˚C en bak de zalm 20 minuten op deze temperatuur. Zet de oven dan op 180˚C en bak dan nog 20 minuten op deze temperatuur. Haal uit de oven uit en laat nog 10 minuten staan voordat je het aansnijdt.
Serveer de zalm op een mooie schaal of op een snijplank en snijdt hem dan aan tafel aan.