Eendenborst met ingelegde druiven

Deze eendenborst met ingelegde druiven is een feestelijk maaltje. Serveer het op een bijzonder etentje thuis. Het is even bewerkelijk, maar dan zet je wel iets bijzonders op tafel. Reken per persoon een kleine eendenborstfilet, als ze heel erg groot uitvallen gebruik je een grote voor twee personen. De granaatappelmelasse is te koop in grotere supermarkten of bij de Turkse winkel.

 

De ingelegde druiven kan je maken van zoete witte of blauwe druiven. Gebruik wel druiven zonder pitjes! Ik heb de druifjes en verjus van onze plaatselijke wijngaard gebruikt, hoe leuk is dat. Als je geen verjus kunt vinden gebruik dan een lekkere azijn zoals bijvoorbeeld een appelciderazijn, rodewijnazijn of (witte) balsamico. Bedenk wel een dag van te voren dat je deze druiven wilt serveren, ze moeten namelijk wel minimaal een dag marineren in de aangemaakte azijn.

 

Wat eten we erbij?

 

Bij deze eendenborst met ingelegde druiven heb ik een gratin van pompoen geserveerd. Het recept hiervoor kan je hier vinden.

Eendenborst met ingelegde druiven. Als je eens iets bijzonders een feestelijks wilt serveren, maak dan deze eendenborst met druiven.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • #ingelegde druiven#
  • 125 ml verjus
  • 3 el honing
  • 1 tl zout
  • 2 steranijs
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 250 gr pitloze druiven
  • 2 kleine eendenborstfilets
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 1 tl honing
  • peper en zout

Instructies
 

  • Doe de verjus, honing, zout, steranijs en chilivlokken in een pan met 75 ml water. Verwarm dit tot de suiker en zout is opgelost (niet koken).
  • Spoel de druiven schoon, haal ze van de tros en doe ze in een weckpot. Giet hierover de warme verjus en draai de deksel op de pot (de druiven moeten er helemaal onder staan). Laat minimaal 1 dag marineren (de druiven zijn een week houdbaar in de koelkast).
  • Haal voordat je de eendenborst gaat bakken, de druiven uit de marinade en giet de marinade in een pan. Zet dit op hoog vuur en laat inkoken tot een siroop. Voeg op het laatste moment de druiven erbij om op te warmen.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Snijd het vel van de eend diagonaal in met een scherp mes.
  • Rooster de karwijzaadjes in een droge koekenpan en maal dit tot poeder in een vijzel.
  • Meng de granaatappelmelasse met de honing en karwijzaad. Wentel de eendenborstfilets in deze marinade. Bestrooi dan met een beetje peper en zout.
  • Verhit een antiaanbakpan op middelhoog vuur en bak hierin de filets met de velkant naar beneden tot deze mooie goudbruin is (2 minuten). Let op kan snel aanbranden vanwege de honing!
  • Draai de filets dan om en bak de andere kant ook in 2 minuutjes. Zet de pan dan in de oven om de eend verder te garen (8-10 minuten voor medium gebakken, je wilt de eend niet doorbakken!).
  • Haal ze dan uit de oven en laat ze nog 5 minuten rusten voordat je ze in mooie dunne plakken snijdt.
  • Serveer de plakjes eendenborstfilet met de druiven en de siroop. Lekker met gratin van pompoen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating