Toen ik het recept voor witte chocolade macadamia koeken voorbij zag komen bij Betty’s Kitchen, wist ik meteen: deze wil ik maken. Knapperig van buiten, zacht en chewy vanbinnen. En met mijn favoriete combinatie van witte chocolade en macadamia noten kon het bijna niet misgaan.
Chocolate chip cookies
Mijn man heeft een zwak voor chocolate chip cookies. Nou ja, een zwak… eerder een verslaving. Hij heeft 26 jaar in Amerika gewoond, dus het is niet zo gek dat je op mijn site regelmatig Amerikaanse recepten tegenkomt. Deze koekjes zijn wat mij betreft chocolate chip cookies 2.0 – vooral dankzij die heerlijke macadamia noten.
Ik ben zelf niet zo’n koekenbakster. Meestal lopen m’n koekjes uit of worden het halve plaatkoeken. Maar voor dit recept maakte ik graag een uitzondering. En verrassend genoeg: ze zijn perfect gelukt. Ik heb het deeg niet laten koelen, maar direct met een ijsschep op de bakplaat geschept. Ze lopen wel iets uit, dus daar moet je rekening mee houden. Maar het resultaat? Mooie, ronde koeken. Weer een trucje geleerd.
Natuurlijk staan er al wat koekjesrecepten op de site, zoals:
Allemaal makkelijk te maken en stuk voor stuk lekker. Maar deze nieuwe variant? Dat zijn toch echt de beste die ik tot nu toe heb gebakken.
Waarom?
-
Ze zitten vol chocolade en noten
-
Ze zijn lekker boterig
-
Krokant van buiten, zacht vanbinnen
-
En dat randje… precies goed
Je kunt ze natuurlijk ook maken met melk- of pure chocolade, maar witte chocolade combineert echt fantastisch met de romige macadamia noten. Wel even een waarschuwing: macadamia’s zijn behoorlijk prijzig. Schrik dus niet als je bij de kassa staat.
Wil je een goedkoper alternatief? Dan kun je ook pinda’s, walnoten of paranoten gebruiken. Zelf gebruikte ik gezouten noten om het zoete van de koeken wat in balans te brengen. Die combi van zoet en zout blijft heerlijk – probeer het maar eens.
Tips
-
Gebruik zachte boter op kamertemperatuur, niet gesmolten
-
Ik haalde 9 grote koeken uit dit beslag, maar dat kwam ook doordat ik een flinke ijsschep gebruikte
Witte chocolade macadamia koeken recept:
Ingrediënten
- 150 gr zachte boter, op kamertemperatuur
- 200 gr rietsuiker
- 1 tl vanille extract
- 1 ei (L)
- 260 gr zelfrijzend bakmeel
- ½ tl baking soda
- 100 gr witte chocolade
- 100 gr gezouten macadamia noten
Instructies
- Verhit de oven voor op 210˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en hak de macadamia noten grof.
- Mix in een grote kom de boter met de suiker, klop dit romig in een paar minuten.
- Doe het ei en de vanille erbij en meng dit goed erdoor.
- Meng nu het bakmeel en baking soda erdoor, gebruik hiervoor eventueel de deeghaken of doe het met de hand.
- Spatel de chocolade en de noten door het deeg en kneed het om alles goed te mengen.
- Gebruik een ijsschep om 5 bollen deeg op de bakplaat te scheppen.
- Laat wel wat ruimte tussen de bollen, het beslag zal nog uitlopen.
- Schuif de plaat in de oven en bak de koeken in ongeveer 10-12 minuten in de hete oven.
- Haal ze uit de oven en schuif de volgende koeken er weer in om te bakken.
- Laat de koeken helemaal afkoelen op een rooster.
4 reacties
Ik maak nu al jaren dit soort koekjes maar elke keer is het niet helemaal perfect en zoek altijd manieren om mijn eigen recept te verbeteren, deze van u heeft me erg geholpen voor goede verhoudingen.
Ik gebruik de zelfde ingrediënten op suikers en noten na, ik gebruik 3 soorten suiker en cashewnoten en ik gebruik iets meer noten en chocolade omdat ik hou van goed gevulde koeken
Hallo Antje, fijn om te lezen dat dit geholpen heeft bij het maken van deze heerlijke koeken. Verder kan je het natuurlijk helemaal naar eigen smaak aanpassen.
Dank je wel voor het recept. Ik heb het recept een beetje aangepast om hem glutenvrij en lactosevrij te maken. Maar de koeken zijn heerlijk.
Hoi Willemke, dankjewel en uiteraard helemaal goed dat jij dit voor jou zelf aanpast. Mvg, Hanneke