Deze witte bonen gratin met tomaten is het ultieme gemakkelijke en gezellige dinerrecept. We nemen witte bonen uit blik of glas en laten ze sudderen in een tomatensaus en gratineren het vervolgens met kaas. Zachte en warme witte bonen zwemmen in een smaakvolle tomatensaus en absoluut gesmoord in smeltende kaas.
Maak de maaltijd compleet met een lekker stuk brood om lekker in de gratin te dippen!
Witte bonen
Overal ter wereld worden witte bonen in allerlei soorten geteeld, verschillend in vorm en grootte. Witte bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De gedroogde witte bonen worden superzacht als ze langzaam op laag vuur worden gekookt worden.
De smaak van witte bonen is wat flauw maar ze zijn niet melig.
Ik heb voor dit gerecht limabonen oftewel boterbonen of olifantsbonen genoemd. Limabonen zijn hele grote witte bonen. Ze behoren tot de peulvruchten en ook deze bonen komen uit Zuid-Amerika. De Inca’s hadden al limabonen op hun menu staan. Je kunt limabonen zowel in blik als gedroogd kopen en ze zijn daardoor het hele jaar te koop.
De limabonen hebben een boterachtige, zachte smaak.
Limabonen kan je heel goed gebruiken als vleesvervanger vanwege de eiwitten die ze bevatten. Tevens bevatten ze veel vitamines, mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, koolhydraten en vetten. Met deze bonen krijg je dus belangrijke voedingswaarden naar binnen.
Witte bonen in tomatensaus
Dit gerecht heeft dus iets weg van de klassieker witte bonen in tomatensaus. Maar het is natuurlijk veel lekkerder dan dat. Met een beetje pit erin, heel veel kaas, spinazie en basilicum.
Het gerecht is snel en makkelijk te maken, je bakt eerst de knoflook en dan voeg je de tomatenblokjes, kruiden en witte bonen toe.
Zodra alles begint te pruttelen, voeg je de spinazie toe en laat deze slinken voordat je de basilicum erdoor roert.
Bestrooi het geheel nu met lekker veel kaas en zet de pan in de oven tot hij heet en goudbruin is.
Nu hoeft u alleen nog maar wat brood te roosteren, een glas wijn in te schenken en aan te schuiven voor een gezellige maaltijd.
Je kunt er eventueel nog een stukje vlees bij serveren, maar dat hoeft zeker niet.
En ik heb nog meer heerlijke recepten met witte bonen voor jullie:
Succotash
Witte bonendip met nduja
Kebab gehakt met witte bonenpuree
Kipfilet met banaan, spek en witte bonen
Geroosterde worstjes, broccoli, witte bonen en tomaatjes
Kippensoep met wortel, witte bonen en spelt
Witte bonensalade met tonijn
Spinazie witte bonensoep met kip en maïs
Kabeljauw met witte bonenpuree en prei
Witte bonensalade met tomaatjes en chorizokruimels
Tips:
Voeg zoveel bbq kruiden toe als jou lekker lijkt. Zit er al zout in deze kruiden, meng er dan verder geen zout meer door.
Lijkt de tomatensaus te dik, voeg dan een beetje water toe.
Ben je gek op kaas, dan kan je er uiteraard nog meer kaas op strooien.
Dit gerecht kan je ook op de barbecue bereiden. Ik heb een gietijzeren pan* gebruikt die zowel op de barbecue als in de oven kan.
Recept Witte bonen gratin met tomaten:
Ingrediënten
- 1 blik (800 gr) witte of boterbonen
- 2 lente-uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes
- 1-2 tl bbq kruidenmix
- peper en zout
- 100 gr baby spinazie
- 5 takken basilicum
- 1 bol mozzarella
- 75 gr oude geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de grill van de oven voor op 200°C.
- Giet de bonen af, spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
- Snijd de lente-uien in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes.
- Verhit de olie in een ovenbestendige pan* op middelhoog vuur. Voeg de lente-uien en knoflook toe en bak dit 1 minuut.
- Snijd ondertussen de mozzarella in kleine blokjes.
- Voeg de tomatenblokjes toe in de pan met de bbq kruiden, peper en zout en roer.
- Roer de bonen erdoor en breng de pan aan de kook. Voeg de spinazie toe, laat slinken en roer de basilicumblaadjes erdoor. Proef en voeg eventueel meer zout en peper toe.
- Haal de pan van het vuur en bestrooi met de twee kaassoorten.
- Zet dit in de hete oven vlak onder de grill.
- Bak gedurende 5-10 minuten, of totdat de bonen borrelen en de kaas gesmolten en goudbruin is. Zet de pan op tafel.